Όταν οι Μαριώ, Καρράς, Μελάς, Αποστολίδου «θυμηθήκαν τα παλιά»

Ένας άγνωστος δίσκος με 27 λαϊκά τραγούδια σε δυο μεγάλα ποτ - πουρί
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…

Στις 30 Μαρτίου 1945 στο χωριό Ρωσικό της Θεσσαλονίκης η Μαρία Κωνσταντινίδου, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους μας, Μαριώ…

Η Μαριώ μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον αφού ο πατέρας της εκτός από ντραμίστας ήταν και οργανοποιός, ενώ η μάνα της τη νανούριζε με τούρκικα τραγούδια και αμανέδες…

«Να θυμηθούμε τα παλιά»

Το 1972, στο κέντρο «Καλύβα» της Θεσσαλονίκης που τραγουδούσε, την άκουσε ο παραγωγός Διονύσης Μηλιόπουλος , ο οποίος εκείνη την εποχή ξεκινούσε την εταιρεία Federal Gramophone και της πρότεινε να τραγουδήσει σε δίσκο. Τρία χρόνια μετά, το 1975, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες της ηχογραφήσεις με δυο τραγούδια του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, που κυκλοφόρησαν σ’ ένα δισκάκι 45 στροφών, ενώ το 1976 συμμετείχε μαζί με τον Μπάμπη Τσετίνη στο μεγάλο δίσκο του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου «Αντιλαλούν οι γειτονιές». Σε αυτούς τους δίσκους αναγράφεται ολόκληρο το όνομά της. To 1982 συμμετείχε, κάνοντας τις δεύτερες φωνές και στον δίσκο του λαϊκού τραγουδιστή Γιάννη Δώρα με τίτλο «Μέσα στη νύχτα γυρνώ». Εκεί εμφανίσθηκε πλέον ως Μαριώ...

Η επόμενη δισκογραφική της παρουσία έγινε οκτώ χρόνια μετά, τον Δεκέμβρη του 1984, σε ένα δίσκο με δυο μεγάλα ποτ-πουρί παλιών λαϊκών επιτυχιών, με τίτλο «Να θυμηθούμε τα παλιά», όπου εκτός από τη Μαριώ, τραγουδούν ο Βασίλης Καρράς, ο Ζαφείρης Μελάς και η Άντα Αποστολίδου (λαϊκή τραγουδίστρια με μικρή δισκογραφική διαδρομή). Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Phonogram Company με το label «Cosmos».
 02-MARIOKARRAS.jpg

Πλευρά Α'

1) Δεν με θυμάσαι πια (Βασίλης Βασιλειάδης – Γιάννης Γαβαλάς)
2) Μια δεκάρα (Βασίλης Βασιλειάδης)
3) Τα χείλη σου όσα κι αν πουν (Μπάμπης Μπακάλης – Σταύρος Κάξος)
4) Μου μου ξυπνάς το παρελθόν (Σταύρος Κάξος)
5) Άσε πρώτα να ξεχάσω (Απόστολος Καλδάρας – Γιώργος Σαμολαδάς)
6) Πλήγωσέ με όσο θέλεις (Βασίλης Τσιτσάνης)
7) Έτσι είναι πάντα μ’ένα αντίο (Αντώνης Ρεπάνης – Ηλίας Χαλής)
8) Πέφτουν της βροχής οι στάλες (Βασίλης Τσιτσάνης)
9) Όσο με μαλώνεις (Βασίλης Τσιτσάνης)
10) Ήρθα, είδα και θα φύγω (Απόστολος Καλδάρας – Κώστας Βίρβος)
11) Θα σε δικάσω (Κώστας Σούκας)
12) Εσένα θέλω μόνο (Ευάγγελος Σούκας)
13) Και στρώσε μου να κοιμηθώ (Βασίλης Τσιτσάνης)
14) Σπάσε ποτήρια χίλια δυο (Τόλης Βοσκόπουλος – Γ.Θωμόπουλος)

Πλευρά Β’

1) Τ’ ορκίζομαι στην Παναγιά (Παραδοσιακό / Στέλιος Καζαντζίδης)
2) Τα ξένα χέρια (Βασίλης Τσιτσάνης)
3) Ανέβα στο τραπέζι μου (Μπάμπης Μπακάλης – Κώστας Βίρβος)
4) Ένα ρεμάλι του Πειραιά (Στέλιος Καζαντζίδης – Νάκης Πετρίδης – Πυθαγόρας)
5) Μες στα έρημα τα ξένα (Στέλιος Καζαντζίδης - Κώστας Βίρβος)
6) Γλυκέ μου τύραννε (Γιάννης Γαβαλάς- Γ.Κυριαζής)
7) Για κοίτα κόσμε ένα κορμί (Βασίλης Τσιτσάνης)
8) Ο πασάς κάνει γιουρούσι (Αγνώστου)
9) Το παλιό το μονοπάτι (Στέφανος Βαρτάνης)
10) Σε σφάλμα έπεσες καρδιά μου (Κώστας Σούκας – Λάκης Τσώλης)
11) Το αγριολούλουδο (Χρήστος Νικολόπουλος – Πυθαγόρας)
12) Στην αγορά του Πειραιά (Παναγιώτης Χρυσίνης – Ν.Δεπάστας)
13) Ο παντρεμένος (Τι αξία έχει ο γάμος) (Γιάννης Καραμπεσίνης)

03.MARIOKARRAS.jpg

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Δημήτρη Ρακιτζή, που έπαιξε μπουζούκι, μπαγλαμά και τζουρά. Έπαιξαν επίσης οι Παντελής Τράνκας (ακορντεόν), Παναγιώτης Τσαουσάκης (ντραμς), Γιάννης Νικολαΐδης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα), Στέλιος Γκέτης (κρουστά), Δημήτρης Γιαννακάκης (συνθεσάιζερ), Θεόφιλος Αναστασιάδης (μπάσο), Κώστας Γκίκας (βιολί) και Γιώργος Τσαμπάζης (κλαρίνο).

Η ηχογράφηση έγινε από τον John Kampanis στο «Papa’s studio», ο συντονισμός από τον Παναγιώτη Παπαχατζή και η παραγωγή από τον Πόλυ Βαϊραμίδη και τον Αντώνη Σταμούλη.

Κάποια χαρακτηριστικά σημεία αυτής της συλλογής είναι πως τα τραγούδια δεν ακολουθούν την «πεπατημένη» των ποτ – πουρί. Δεν παίζονται δηλαδή στον ίδιο ρυθμό ή στον ίδιο τόνο, αλλά μπορεί μετά από τσιφτετέλι να ακολουθεί ζεϊμπέκικο ή μετά από καρσιλαμά ένα χασάπικο κλπ. Είναι επίσης αξιοσημείωτο, πως αρκετά από αυτά δεν ήταν τότε και δεν έγιναν μέχρι σήμερα ιδιαιτέρως γνωστά.

Η προχειρότητα στην καταγραφή των τίτλων και των δημιουργών στο οπισθόφυλλο του δίσκου είναι μνημειώδης. Λάθη στους τίτλους, λάθη στους δημιουργούς, τραγούδια που δεν αναγράφονται, αλλά και τίτλοι που δεν αντιπροσωπεύουν το τραγούδι στο οποίο, υποτίθεται, πως αναφέρονται.

Ο δίσκος σε αυτή την έκδοση δεν κυκλοφόρησε σε cd και σήμερα είναι ιδιαίτερα δυσεύρετος. Και λέω «σε αυτή την έκδοση», γιατί το 1994 (τρία χρόνια μετά τη μεταγραφή του Βασίλη Καρρά και ένα μετά του Ζαφείρη Μελά στη Minos), κυκλοφόρησε από τη Minos ένας δίσκος με τίτλο «Στη Σαλονίκη μια φορά», όπου, σύμφωνα με το εξώφυλλο αλλά και τη φωτογραφία, οι βασικοί ερμηνευτές ήταν ο Βασίλης Καρράς και ο Ζαφείρης Μελάς και συμμετείχαν η Μαριώ και η Άντα Αποστολίδου. Η έκδοση αυτή εκδόθηκε σε cd, αλλά κι εδώ δεν έλειπαν τα λάθη, πολύ λιγότερα βεβαίως σε σχέση με την αρχική έκδοση…

04-MARIOKARRAS.jpg

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο.




05-MARIOKARRAS.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!