Το αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά στον «Παρνασσό»

«Κλασικός είναι ένας μοντέρνος που όσος χρόνος κι αν περάσει δεν παλιώνει ποτέ!», είπε συγκινημένος ο Τίτος Πατρίκιος για τον Παλαμά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ήταν ο τίτλος της πετυχημένης παράστασης που παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», με άξιους συντελεστές.

Η παρουσίαση του αφιερώματος για τα 81 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου ποιητή Κωστή Παλαμά (27/2/1943), περιλάμβανε την πρώτη εκτέλεση του μουσικού έργου «Άξιος Λόγος» του συνθέτη Πασχάλη Τόνιου σε στίχους του ποιητή. 25 τραγούδια που χαρακτηρίστηκαν «μαθήματα» και μας θύμισαν τις μεγάλες στιγμές της ελληνικής δημιουργίας!

Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Αφροδίτη Μάνου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Πασχάλης Τόνιος, η Νατάσσα Παπαδοπούλου, ο Μπάμπης Βελισσάριος, ο Δημήτρης Κανέλλος και η Νεανική χορωδία “Αριέττα” του Ωδείου «Εν Οργάνοις» ενώ απαγγελία στίχων και σύντομες αφηγήσεις έκανε με συγκινητικό τρόπο ο σπουδαίος ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου.
pal2.jpg
Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα έργα: Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η φλογέρα του Βασιλιά (1910), Τραγούδια της πατρίδος μου (1886), Ίαμβοι και ανάπαιστοι (1897), Η πολιτεία και η μοναξιά (1912), Τα δεκατετράστιχα (1919), Σατιρικά Γυμνάσματα (1912), Τάφος (1898)

Το καλωσόρισμα, την εισαγωγή στον σκοπό της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε ο κ. Βασίλης Χατζηιακώβου, ο οποίος σε κάθε του παρέμβαση έδινε και σύντομα ιστορικά χαρακτηριστικά στοιχεία μιλώντας κυρίως για τις διαφορές των εποχών και για τον τρόπο εκείνων των προσώπων που συμβάλουν στην Παιδεία και τον Πολιτισμό μας.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συνδέσμου Παρνασσός, καθηγητής κ. Γεράσιμος Ζώρας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κ. Παλαμά, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κασίνης.

Μετά από ένα προοίμιο του κ. Χατζηιακώβου ανέβηκε στην σκηνή το «τιμώμενο» πρόσωπο της εκδήλωσης, ο κορυφαίος εν ζωή ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος αφηγήθηκε πως, 90 χρόνια νωρίτερα, σε αυτή την ίδια σκηνή και αίθουσα, σε ηλικία 7 ετών συνάντησε και ασπάστηκε το χέρι του Κ. Παλαμά, το 1935!
pal3.jpg
«Κλασικός είναι ένας μοντέρνος που όσος χρόνος κι αν περάσει δεν παλιώνει ποτέ!», τόνισε συγκινημένος ο Τίτος Πατρίκιος για τον Παλαμά.

Μεταξύ των θεατών της εκδήλωσης βρέθηκαν ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Χρ. Χαραλαμπάκης, ο Πανεπιστημιακός καθηγητής (και τ. Πρύτανης του Παντείου) κ. Γ. Κοντογιώργης, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά Κα Νίνα Κασιμάτη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός, οι Λογοτέχνες Δημ. Παπαχρήστος και Πέτρος Κασιμάτης καθώς και ο CEO της Spicy Music Γιώργος Σταμπόλης.

Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκει στον Παναγιώτη Μουζάκη
Palamas_3.jpg
*Φωτογραφίες: Θωμάς Δασκαλάκης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!