«Οι μεγάλες επιτυχίες του Πυθαγόρα»: Μια «φανταστική» συλλογή

Ποια τραγούδια θα είχε μια συλλογή με τις μεγάλες επιτυχίες του Πυθαγόρα… αν είχε κυκλοφορήσει;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Θυμόμαστε τον στιχουργό εκατοντάδων μεγάλων επιτυχιών, που με τα τραγούδια του ανέδειξε πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές και στήριξε δισκογραφικές εταιρείες.

Ο Πυθαγόρας έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 1979 στα 49 του χρόνια. Είχε γεννηθεί στο Αγρίνιο στις 12 Απριλίου 1930.

40 χρόνια… μια συλλογή


Αναρωτιόμουν γιατί καμιά δισκογραφική εταιρεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην έκδοση μιας ολοκληρωμένης συλλογές με μεγάλες επιτυχίες του Πυθαγόρα. Όπως έγραφα σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στις 18/11/2018 στο Ogdoo.gr:

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναφέρουμε για άλλη μια φορά μερικές από τις τεράστιες επιτυχίες του Πυθαγόρα ή κάποιους από τους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών που φέρουν την υπογραφή του. Ενδεικτικότατα αναφέρω: «Κάθε λιμάνι και καημός», «Ο επιπόλαιος», «Κύρα Γιώργαινα», «Ο Σταμούλης ο λοχίας», «Άσπρα θα φορέσω», «Με βρήκε ο Αυγερινός» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, «Νύχτα στάσου», «Το αγριολούλουδο», «Την Παρασκευή το βράδυ», «Η καρδιά μου ας όψεται», «Πάει κι αυτός» του Χρήστου Νικολόπουλου, «Ο θάνατος του ποιητή» του Απόστολου Καλδάρα, «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», «Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα», «Δεν σε πιστεύω», «Έφυγε, έφυγε» του Βασίλη Βασιλειάδη, «Τέλι, τέλι, τέλι» του Μάνου Λοΐζου, αλλά και ολόκληρους κύκλους τραγουδιών, από τους οποίους, αν όχι όλα, τα περισσότερα τραγούδια έγιναν επιτυχίες. «Μικρά Ασία» σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, «Αλβανία» του Γιώργου Κατσαρού, «Υπάρχω» του Χρήστου Νικολόπουλου και η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών του Γιάννη Πάριου από το 1975 και το δίσκο «Έρχονται στιγμές», μέχρι το 1979 και το «Θα με θυμηθείς». (Υπενθυμίζω πως οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα).

Ανατρέχοντας πριν από λίγο καιρό στη δισκογραφία του Πυθαγόρα, διαπίστωσα έκπληκτος, πως, με εξαίρεση μια συλλογή με τραγούδια του που κυκλοφόρησε το 1980, από τότε, που έφυγε από τη ζωή, μέχρι σήμερα, δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε μία συλλογή με τραγούδια του.

Το 1980, σχεδόν ένα χρόνο μετά το θάνατο του Πυθαγόρα κυκλοφόρησε από τη Minos - με το label της Margophone - μια συλλογή με δώδεκα επιτυχίες με στίχους του Πυθαγόρα, με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη, με τίτλο «Ο Καζαντζίδης τραγουδά Πυθαγόρα».
 
Κι από κει και πέρα το «χάος»… Έχουν περάσει 39 χρόνια και δεν έχει εκδοθεί, από καμιά δισκογραφική εταιρεία, μια συλλογή με τραγούδια του Πυθαγόρα. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, που διαχειρίζονται το υλικό του στιχουργού, για να ξέρω τους λόγους που συνέβη αυτό.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για άλλους στιχουργούς με πολλές και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Αναφέρω -και πάλι ενδεικτικά- τα ονόματα του Χρήστου Κολοκοτρώνη, του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του Δημήτρη Γκούτη, της Σώτιας Τσώτου, του Άκου Δασκαλόπουλου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Είναι πραγματικά «άξιον απορίας», τη στιγμή που για άλλους, επίσης σπουδαίους στιχουργούς, όπως είναι ο Κώστας Βίρβος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, η Λίνα Νικολακοπούλου έχουν κυκλοφορήσει ουκ ολίγες συλλογές τραγουδιών τους.

Ίσως αξίζει να σημειώσουμε, πως και πριν φύγει από τη ζωή ο Πυθαγόρας δεν είχε κυκλοφορήσει κάποιος δίσκος που να συγκέντρωνε τις μεγάλες επιτυχίες του. Υπάρχει βέβαια η συλλογή «φάντασμα» με τίτλο «Η ώρα της γαρδένιας», που, σύμφωνα με τον Οδηγό της Ελληνικής Δισκογραφίας του Πέτρου Δραγουμάνου, εκδόθηκε το 1972 από την Minos με κωδικό MSM 146, με δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα με ερμηνευτές τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Γιάννη Πάριο, τον Γιάννη Καλατζή και την Λίτσα Διαμάντη. Αλλά ποτέ και πουθενά, κανένας από όσους ασχολούνται με τη δισκογραφία και έτυχε να ρωτήσω, δεν έχει δει και δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με την ύπαρξη αυτού του δίσκου.

Υπάρχει επίσης μια ακόμα συλλογή του Γιώργου Κατσαρού, με τίτλο «Δέκα χρόνια τραγούδι», όπου ο Πυθαγόρας υπογράφει τα έντεκα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου (το 12ο είναι το «Ας είμαστε ρεαλισταί» σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου), που κυκλοφόρησε το 1979, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή. Κι εδώ όμως έχουμε ένα δίσκο, ο οποίος αν και περιέχει έντεκα τραγούδια του ίδιου στιχουργού, είναι αφιερωμένος σε ένα συνθέτη.

Νομίζω πως στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν τόσο τα τηλεοπτικά αφιερώματα, όσο και οι εκδηλώσεις που έγιναν για τον Πυθαγόρα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θυμάμαι κάτι περισσότερο πέρα από κάποια, λιγοστά τηλεοπτικά αφιερώματα του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Μπήλιως Τσουκαλά στην ΕΡΤ, καθώς και κάποια αφιερώματα του Γιώργου Τσάμπρα και του Κώστα Μπαλαχούτη σε ραδιοφωνικό επίπεδο.

Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι περισσότερο. Του χρόνου συμπληρώνονται 40 χρόνια χωρίς τον Πυθαγόρα. Αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αφορμές για να τιμηθεί ένας δημιουργός του δικού του βεληνεκούς, θεωρώ πως, αν μη τι άλλο, είναι μια καλή αφορμή… Ας το σκεφθούν αυτοί που πρέπει να το σκεφθούν κι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν κι ας πράξουν αναλόγως…

Ένα «φανταστικό» «best of»…


Πέρασε λοιπόν καιρός κι όπως θα έχετε διαπιστώσει, πουθενά κι από κανέναν δε διοργανώθηκε μια εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του Πυθαγόρα. Όχι πως το έχει ανάγκη δηλαδή. Αλλά έτσι, για το «γαμώτο»… Για να ακουστούν τα τραγούδια του συγκεντρωμένα, σε μια συναυλία…

Το ίδιο ισχύει και για τη δισκογραφία. Καμιά εταιρεία δεν προχώρησε στην έκδοση μιας συλλογής με τα γνωστά ή λιγότερο γνωστά τραγούδια του. (Για να πω την αλήθεια όταν έγραφα αυτά που διαβάσατε παραπάνω, δεν ήμουν και ιδιαίτερα αισιόδοξος).

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις κι αφού κανείς δεν έκανε τίποτα, αποφάσισα να φτιάξω μια «φανταστική» συλλογή με τέσσερα cd, με 80 μεγάλες επιτυχίες ή λιγότερο γνωστά τραγούδια, από το υλικό των εταιρειών Minos - Emi.

H πρώτη ενότητα αποτελείται από το εμβληματικό έργο «Μικρά Ασία» σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο θεώρησα πως πρέπει να μπει αδιαίρετο κι από κάποια «σκόρπια» τραγούδια με τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου.

Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από τραγούδια του Πυθαγόρα σε μουσικές του Γιώργου Κατσαρού, του Βασίλη Βασιλειάδη, του Απόστολου Καλδάρα και του Χρήστου Νικολόπουλου, που «σφράγισε» με τις ερμηνείες του ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Το τρίτο cd περιλαμβάνει τραγούδια με τη φωνή του Γιάννη Πάριου. Ο Πυθαγόρας είναι ο στιχουργός που έγραψε τα περισσότερα τραγούδια στη διαδρομή του Πάριου, τουλάχιστον στα χρόνια του ’70. (Ίσως να είναι περισσότερα τα τραγούδια που δισκογράφησε ο Πάριος με στίχους δικούς του, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω ολοκληρωμένη καταγραφή).

Το τέταρτο cd περιλαμβάνει μια επιλογή από τραγούδια διαφόρων συνθετών, που ερμηνεύουν επίσης πολλοί ερμηνευτές, που ηχογραφήθηκαν από το 1963 («Κάθε λιμάνι και καημός»), μέχρι το 1996 («Και φούμα, φούμα»)…

Cd1

«Μικρά Ασία» - Μουσική Απόστολου Καλδάρα

1) Μες στου Βοσπόρου τα στενά – Γιώργος Νταλάρας
2) Οι καμπάνες της Αγιά Σοφιάς – Γιώργος Νταλάρας
3) Δυο παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί – Χάρις Αλεξίου
4) Η προσφυγιά – Γιώργος Νταλάρας
5) Πέτρα - πέτρα χτίσαμε – Γιώργος Νταλάρας
6) Η Σμύρνη – Γιώργος Νταλάρας
7) Γιορτή ζεϊμπέκηδων – Γιώργος Νταλάρας
8) Το σπίτι μου το πατρικό – Γιώργος Νταλάρας
9) Πήρε φωτιά το Κορδελιό – Χάρις Αλεξίου
10) Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω – Γιώργος Νταλάρας, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Φέρτης
11) Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς – Χάρις Αλεξίου

«Σκόρπιες» ηχογραφήσεις με τον Γιώργο Νταλάρα και την Χάρις Αλεξίου

12) Ο θάνατος του ποιητή (μουσική: Απόστολος Καλδάρας) Γιώργος Νταλάρας
13) Αύριο πρωί (Απόστολος Καλδάρας) Γιώργος Νταλάρας
14)Τα βάσανα δεν λέγονται (Γιώργος Κατσαρός) Γιώργος Νταλάρας
15) Όταν πίνει μια γυναίκα (Βασίλης Βασιλειάδης) Χάρις Αλεξίου (Η πρώτη εκτέλεση, που δεν έχει μπει σε lp ή cd)
16) Σουρουπώματα (Γιώργος Ζαμπέτας) Χάρις Αλεξίου
17) Τέλι, τέλι, τέλι (Μάνος Λοΐζος) Χάρις Αλεξίου
18) Τι να πω (Μάνος Λοΐζος) Χάρις Αλεξίου
19) Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή (Μάνος Λοΐζος) Χάρις Αλεξίου
20) Και μας έλεγε το κύμα (Χρήστος Νικολόπουλος) Χάρις Αλεξίου & Γιώργος Νταλάρας

Cd2

Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδά Πυθαγόρα

1) Δρόμος δίχως σύνορα (Γιώργος Κατσαρός) Στέλιος Καζαντζίδης – Μαρινέλλα
2) Μες στη μπόρα μες στον ήλιο (Τα χέρια του εργάτη) (Γιώργος Κατσαρός) Στέλιος Καζαντζίδης – Μαρινέλλα
3) Δεν σε πιστεύω (Βασίλης Βασιλειάδης) Στέλιος Καζαντζίδης – Λίτσα Διαμάντη
4) Οι άντρες κλαίνε (Βασίλης Βασιλειάδης) Στέλιος Καζαντζίδης
5) Το αγριολούλουδο (Χρήστος Νικολόπουλος) Στέλιος Καζαντζίδης – Πίτσα Παπαδοπούλου
6) Πάνω στου τοίχου το καρφί (Απόστολος Καλδάρας)
7) Μαυρομάνικο μαχαίρι (Απόστολος Καλδάρας)
8) Γυρίζω απ’ τη νύχτα (Χρήστος Νικολόπουλος)
9) Την Παρασκευή το βράδι (Χρήστος Νικολόπουλος)
10) Ο μπάρμπα Γιάννης (Χρήστος Νικολόπουλος)
11) Απ’ τα ψηλά πατώματα (Χρήστος Νικολόπουλος)
12) Η αγάπη κι ο παράς (Χρήστος Νικολόπουλος)
13) Πάει κι αυτός (Χρήστος Νικολόπουλος) Στέλιος Καζαντζίδης – Χάρις Αλεξίου
14) Ο ανεπιθύμητος (Χρήστος Νικολόπουλος) Στέλιος Καζαντζίδης – Χάρις Αλεξίου
15) Λυπάμαι που σε χάνω (Χρήστος Νικολόπουλος)
16) Κάτω απ’ το πουκάμισό μου (Χρήστος Νικολόπουλος) Στέλιος Καζαντζίδης – Γιώργος Νταλάρας
17) Οι αισθηματίες (Χρήστος Νικολόπουλος) Στέλιος Καζαντζίδης – Γιώργος Νταλάρας
18) Μετάνιωσες (Χρήστος Νικολόπουλος)
19) Τι θέλεις από μένανε (Χρήστος Νικολόπουλος)
20) Υπάρχω (Χρήστος Νικολόπουλος)

Cd3

1) Θα με θυμηθείς (Γιάννης Σπανός)
2) O σαραντάρης (Βασίλης Βασιλειάδης)
3) Θα πιώ και το γυαλί (Απόστολος Καλδάρας)
4) Τι κρίμα (Γιώργος Κατσαρός)
5) Αννούλα (Γιώργος Κατσαρός) (ανέκδοτο σε lp ή cd)
6) Κουρασμένο νυχτοπούλι (Λυκούργος Μαρκέας)
7) Θα σε θυμάμαι (Γιάννης Σπανός)
8) Αυτός, αυτός (Χρήστος Νικολόπουλος)
9) Ντρίγκι ντρίγκι μάνα μου (Ντέμης Ρούσσος-Στέλιος Βλαβιανός - Κωνσταντίνος) Γιάννης Πάριος & Δάκης
10) Έρχονται στιγμές (Στέλιος Ζαφειρίου)
11) Ούτε συζήτηση (Γιώργος Κατσαρός)
12) Τώρα πια (Alain Barriere)
13) Κι αν έχω κάποιο παρελθόν (Γιάννης Σπανός)
14) Ηλιοβασίλεμα (Γιάννης Σπανός)
15) Μη φεύγεις μη (Jean Renard - Michel Mallory)
16) Αν μ’ έχεις βαρεθεί (Γιάννης Σπανός)
17) Στα παλιά τα σκαλοπάτια (Λυκούργος Μαρκέας)
18) Να γιατί σ’ αγάπησα (Lang – Bergman - Bernheim)
19) Δεν ξεχνιέσαι (Γιώργος Κατσαρός)
20) Αχ αγάπη (Αντώνης Βαρδής)

Cd4

Επιλογές 1963 - 1996

1) Κάθε λιμάνι και καημός (Γιώργος Κατσαρός) Πάνος Γαβαλάς - Ρία Κούρτη
2) Στην πόρτα σου (Γιώργος Κατσαρός) Πάνος Γαβαλάς - Ρία Κούρτη
3) Σε ποιο λιμάνι άραξες (Γιώργος Κατσαρός) Βαγγέλης Περπινιάδης - Ρία Νόρμα
4) Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα (Βασίλης Βασιλειάδης) Δημήτρης Ευσταθίου - Μάνος Παπαδάκης - Λίτσα Διαμάντη
5) Άγια - Λεούσα (Γιώργος Κατσαρός) Γιάννης Καλατζής
6) Δεν υπάρχει ευτυχία (Γιώργος Κατσαρός) Λίτσα Διαμάντη – Γιάννης Πάριος
7) Έρχομαι, έρχομαι (Γιώργος Ζαμπέτας) Σταμάτης Κόκοτας
8) Ο Σταμούλης ο λοχίας (Γιώργος Κατσαρός) Γιάννης Καλατζής – Λίτσα Διαμάντη
9) Ένα ρεμπέτικο τραγούδι (Γιώργος Κατσαρός) Λίτσα Διαμάντη – Γιάννης Πάριος
10) Νύχτα στάσου (Χρήστος Νικολόπουλος) Λίτσα Διαμάντη
11) Τα ναυάγια της ζωής (Γιώργος Κατσαρός) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
12) Είμαι από τη Θεσσαλονίκη (Χρήστος Νικολόπουλος) Λίτσα Διαμάντη – Γιάννης Πάριος
13) Ποια είσαι συ (Χρήστος Νικολόπουλος) Μπάμπης Τσετίνης
14) Γειτονιά μου παιδική (Γιώργος Κατσαρός) Γιάννης Καλατζής
15) Και η ζωή συνεχίζεται (Γιώργος Κατσαρός) Γιάννης Καλατζής
16) Κουλτούρα (Γιώργος Ζαμπέτας) Γιώργος Ζαμπέτας
17) Γιατί πεθαίνουν τα πουλιά (Απόστολος Καλδάρας) Βίκυ Μοσχολιού
18) Αν ξαναζούσα (Νίκος Ιγνατιάδης) Στράτος Διονυσίου
19) Με βρήκε ο Αυγερινός (Γιώργος Κατσαρός) Ηλίας Κλωναρίδης
20) Και φούμα, φούμα (Χρήστος Νικολόπουλος) Χρήστος Νικολόπουλος – Τάκης Μπίνης & Λαϊκή Χορωδία

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!