Ένας άγνωστος δίσκος για «μια νύχτα του Νοέμβρη»

Ένας ξεχασμένος δίσκος με 12 τραγούδια εμπνευσμένα από τα θλιβερά γεγονότα της επταετίας 1967 – 1974
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Χαράματα χτυπούν την πόρτα»

«Τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά έχουν γραφεί κι έχουν τραγουδηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας στην περίοδο ’67-’73. Κι αυτά όμως που γράφτηκαν τότε, όπως κι αυτά που γράφτηκαν τώρα, δεν είναι τραγούδια που ερμηνεύουν απλώς μια ψυχική κατάσταση. Το καθένα συνοδεύεται και μ’ ένα γεγονός, ένα γεγονός απ’αυτά που το πέρασμά τους αφήνει βαθιά σημάδια κι αλλάζει ακόμη και την πορεία μας μες στη ζωή.

Μπάμπης Πραματευτάκης»

Με αυτά τα λόγια προλόγισε ο συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης την έκδοση ενός δίσκου με τίτλο «Χαράματα χτυπούν την πόρτα», που κυκλοφόρησε από τη Sonora το 1974, την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, με δώδεκα τραγούδια σε ποίηση Νίκου Μπακογιάννη – Ελεύθερου, βασική ερμηνεύτρια τη Γεωργία Λόγγου και τη συμμετοχή του Σταμάτη Μελισσηνού. Ενδεχομένως από τυπογραφικό λάθος, στο οπισθόφυλλο αναγράφεται σαν ημερομηνία κυκλοφορίας το 1971. (Γεγονός εξαιρετικά αδύνατο, αν λάβουμε υπ’ όψη το περιεχόμενο των στίχων, οι οποίοι γεννήθηκαν την περίοδο 1967 – 1973, με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα της εποχής εκείνης). Τη μακέτα επιμελήθηκε ο Μίνως Αργυράκης.

02.Haramata_htipoun.jpg

Ο συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης γεννήθηκε στο Σπήλι του Ρεθύμνου το 1933 και το 1956 δημιούργησε στο Ρέθυμνο μια μικρή, συμφωνική ορχήστρα που δραστηριοποιήθηκε μέχρι τον Αύγουστο του 1962. Το 1962 ταξίδεψε στη Γερμανία για σπουδές στο Πολυτεχνείο αλλά και μουσικές σπουδές, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την παρουσίαση μουσικού προγράμματος για τους Έλληνες της Γερμανίας, στη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 1973 με τίτλο «Ρωμιοί», σε στίχους του Αλέξανδρου Καγιάντα. Μέχρι το 1990 παρουσίασε έξι δίσκους με γνωστότερο όλων τη «Μάχη της Κρήτης», σε ποίηση του Δημήτρη Αετουδάκη, με αφηγητή τον Μάνο Κατράκη και τραγουδιστή τον Ψαραντώνη, που κυκλοφόρησε το 1976.

Αυτό που δεν μπόρεσα να εξακριβώσω στον δίσκο που ακούμε σήμερα, είναι αν το «Ελεύθερος» είναι προσωνύμιο του Νίκου Μπακογιάννη ή αν πρόκειται για δεύτερο στιχουργό. Βλέποντας αρχικά το εξώφυλλο, φαίνεται πως ο στιχουργός είναι ένας. Στο εσώφυλλο όμως, σε κάποια τραγούδια αναφέρεται ως στιχουργός ο Νίκος Μπακογιάννης και σε κάποια άλλα ο Ελεύθερος, το όνομα του οποίου δεν βρέθηκε σε καμιά άλλη δισκογραφική έκδοση. Οπότε, προς το παρόν μένουμε με την απορία. (Εκτός από στιχουργός ο Νίκος Μπακογιάννης είναι γνωστός ηθοποιός και αδελφός του δολοφονηθέντα από την 17η Νοέμβρη Παύλου Μπακογιάννη).

03.Haramata_htipoun.jpg

Tα τραγούδια του δίσκου

1) Χαράματα χτυπούν την πόρτα (Ελεύθερου) Γεωργία Λόγγου

2) Νύχτα περπατώ (Ελεύθερου) Γεωργία Λόγγου

3) Πήγε ο Στράτος στο στρατό (Ελεύθερου) Σταμάτης Μελισσηνός

4) Τρεις ήλιους (Νίκου Μπακογιάννη) Γεωργία Λόγγου

5) Ματιές γεμάτες αστραπές (Ελεύθερου) Γεωργία Λόγγου

6) Ήρθες αργά (Νίκου Μπακογιάννη) Γεωργία Λόγγου

7) Ένα λεβέντη πιάσανε (Ελεύθερου) Γεωργία Λόγγου

8) Θύμηση έγινε ο Ανέστης (Ελεύθερου) Γεωργία Λόγγου

9) Μια νύχτα του Νοέμβρη (Νίκου Μπακογιάννη) Σταμάτης Μελισσηνός

10) Για βιάσου μην αργήσουμε (Ελεύθερου) Γεωργία Λόγγου

11) Αυτό τ’ αγόρι το ξανθό (Νίκου Μπακογιάννη) Γεωργία Λόγγου

12) Ήρθ’ ο καιρός ήρθε ξανά (Νίκου Μπακογιάννη) Γεωργία Λόγγου

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Μπάμπη Πραματευτάκη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Θανάσης Αραπίδης, Τάσος Πουλημένος (φλάουτο), Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης (μπουζούκι), Κίμων Βασιλάς, Σταύρος Μιχαλάκης (όργανο), Τούλης Μαγκαφάς (ηλεκτρική κιθάρα), Μπάμπης Μαλλίδης (δωδεκάχορδη κιθάρα), Κώστας Κύρου (τσέλο), Άγγελος Μπότσης (μπάσο), Σπύρος Λιβιεράτος (κρουστά).

Οι φωτογραφίες ήταν της Κατερίνας Παπακωνσταντίνου και η επιμέλεια του Γιάννη Γαβαλά.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο, που δεν εκδόθηκε ποτέ σε cd…



04.Haramata_htipoun.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!