Οι «Φωτογραφίες» του Γιώργου Κριμιζάκη και της Σώτιας Τσώτου

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ) Τραγουδούν ο Μιχάλης Βιολάρης, η Καίτη Χωματά και ο Γιάννης Θωμόπουλος
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 10 Δεκεμβρίου 2011 έφυγε από τη ζωή η στιχουργός Σώτια Τσώτου, σε ηλικία 69 ετών. Είχε γεννηθεί στις 14 Μαΐου 1942 στη Λιβαδειά…

«Το κορίτσι στο καδράκι» κι άλλες 11 «φωτογραφίες»
Στις 13 Φεβρουαρίου 1971 κυκλοφόρησε από τη Lyra, με το label της Zodiac, ένας δίσκος με δώδεκα «Φωτογραφίες» του Γιώργου Κριμιζάκη και της Σώτιας Τσώτου, τραγουδημένες από τον Μιχάλη Βιολάρη, την Καίτη Χωματά και τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Η συνεργασία του Γιώργου Κριμιζάκη με την Σώτια Τσώτου ξεκίνησε το 1969 με τη «Στέλλα» που τραγούδησαν αρχικά ο Κώστας Βενετσάνος και ένα χρόνο μετά ο Μιχάλης Βιολάρης και, ιδιαίτερα στα χρόνια του ’70, άφησε αρκετά τραγούδια και σημαντικές επιτυχίες. Οι «Φωτογραφίες» ήταν ο πρώτος, ολοκληρωμένος μεγάλος δίσκος τόσο για τον Γιώργο Κριμιζάκη όσο και για τη Σώτια Τσώτου…
01.FOTOGRAFIES KENTRIKI
Τα τραγούδια του δίσκου
1) Οι καπετάνιοι – Μιχάλης Βιολάρης

2) Αυτό το παλικάρι – Καίτη Χωματά

3) Χθες το βράδυ στο Χαϊδάρι – Γιάννης Θωμόπουλος

4) Ας πούμε αν θες – Μιχάλης Βιολάρης

5) Ο ναύτης - Καίτη Χωματά

6) Ο Ναπολέων - Μιχάλης Βιολάρης

7) Η Μαρία των βράχων - Καίτη Χωματά

8) Το κορίτσι στο καδράκι – Μιχάλης Βιολάρης

9) Τόσα χρόνια - Γιάννης Θωμόπουλος

10) Ο γάμος - Καίτη Χωματά

11) Η χαϊδεμένη – Μιχάλης Βιολάρης

12) Ε, ψιτ - Καίτη Χωματά
02.FOTOGRAFIES
Η διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον συνθέτη και οι ηχογραφήσεις έγιναν στα στούντιο της Columbia από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Έπαιξαν ο Στέλιος Ζαφειρίου και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης (μπουζούκι), ο Τίτος Καλλίρης (κιθάρα), ο Θανάσης Αραπίδης (φλάουτο), ο Κίμων Βασιλάς (αρμόνιο, πιάνο, ακορντεόν), ο Νίκος Λαβράνος (ντραμς) και ο Τάσος Διακογιώργης (τσέμπαλο).

Λίγα λόγια για τον δίσκο

Σε κάποια από τα τραγούδια, το ηχητικό κλίμα, σε συνδυασμό με την παρουσία του Μιχάλη Βιολάρη και της Καίτης Χωματά, φέρνει κάτι από τον απόηχο του «Νέου Κύματος», ενώ σε κάποια άλλα είναι χαρακτηριστικός ο ήχος του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’70.

Τα εννέα πρώτα τραγούδια του δίσκου κυκλοφόρησαν παράλληλα και σε δίσκους 45 στροφών, ενώ «Οι καπετάνιοι», «Η Μαρία των βράχων» και το «Ας πούμε αν θες» είναι, μάλλον, αυτά που ακούστηκαν περισσότερο κι έχουν θέση μέχρι σήμερα στα ραδιοφωνικά προγράμματα.

Πρόσφατα επισήμανα μια επανεκτέλεση του τραγουδιού «Ε, ψιτ» από την – αγνώστων λοιπών στοιχείων – Ελένη Ρήγα, στο δίσκο της συνεργασίας της με τον Γιώργο Κριμιζάκη, με τίτλο «Εποχές», που κυκλοφόρησε το 1976.

Οι «Φωτογραφίες» επανεκδόθηκαν και στην Αμερική με το label της Grecophon, ενώ το 1996 κυκλοφόρησαν και σε cd. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δημιουργών στον Γιώργο Τσάμπρα, ο οποίος επιμελήθηκε την επανέκδοση, ο «Ναπολέων» δεν ήταν άλλος από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το τραγούδι, σε πρώτη φάση, πέρασε τη λογοκρισία της εποχής και μπήκε στον δίσκο, αλλά μετά την κυκλοφορία του οι στίχοι έγιναν αντιληπτοί από κάποιο έξυπνο συνταγματάρχη, με αποτέλεσμα ο «Ναπολέων» να «κοπεί» από το ραδιόφωνο, ενώ προκαλεί έκπληξη το γεγονός της μη απόσυρσης του δίσκου από την αγορά.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετίζεται με το τραγούδι «Ας πούμε αν θες», που γράφτηκε για το πει ο Γιάννης Πάριος, ο οποίος είχε ήδη τραγουδήσει δυο τραγούδια του Γιώργου Κριμιζάκη και της Σώτιας Τσώτου, που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών («Το τόπι» και «Μια γυναίκα στη βροχή»). Όμως, την εποχή της ηχογράφησης του τραγουδιού, ο συνθέτης είχε ήδη μεταπηδήσει από τη Minos στη Lyra κι έτσι η «φωτογραφία» βγήκε με τον Μιχάλη Βιολάρη...

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο.

03.FOTOGRAFIES

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!