«Το μπλόκο» του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και του Γιάννη Κακουλίδη

Μια άγνωστη λαϊκή καντάτα με θέμα την εκτέλεση των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης. Συνθέτης, συγγραφέας, μουσικολόγος, δάσκαλος μουσικών οργάνων και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής και της σύνθεσης...

«Της Κοκκινιάς το μπλόκο γεννάει την ιστορία…»

Το 1980, τριάντα έξι χρόνια μετά τη θηριωδία του Μπλόκου της Κοκκινιάς, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης συνεργάστηκε με τον Γιάννη Κακουλίδη, με αποτέλεσμα ένα μουσικό έργο, εμπνευσμένο από το φοβερό Μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι στίχοι του «Μπλόκου», όπως είναι ο τίτλος του, είχαν γραφτεί από το 1963…

«Το μπλόκο» ηχογραφήθηκε με ερμηνευτές τον Αλέξη Μιχελιουδάκη, την Ελένη Τσαγκαράκη και, στα αφηγηματικά μέρη, τον Μάνο Κατράκη, κυκλοφόρησε από τη μικρή εταιρεία Intersound και αφιερώθηκε σε όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης. H ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας, που στελεχώθηκε από μια ομάδα σπουδαίων μουσικών, έγιναν από τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη.


02.To mploko

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Αφήγηση – Μάνος Κατράκης

2) Το μπλόκο – Αλέξης Μιχελιουδάκης / Ελένη Τσαγκαράκη

3) Αύγουστε – Ελένη Τσαγκαράκη

4) Αυτός που θα’ρθει να σε βρει – Αλέξης Μιχελιουδάκης / Χορωδία

5) Αυτά που θέλω να σου πω – Αλέξης Μιχελιουδάκης

6) Αφήγηση – Μάνος Κατράκης

7) Μοιρολόγι – Αλέξης Μιχελιουδάκης

8) Έλα δώσε μου το χέρι – Ελένη Τσαγκαράκη

9) Αφήγηση – Μάνος Κατράκης

10) Κανείς δε μου’δωσε νερό – Αλέξης Μιχελιουδάκης

11) Τους ξανάδα – Αλέξης Μιχελιουδάκη / Ελένη Τσαγκαράκη

12) Αφήγηση – Μάνος Κατράκης

13) Δοξαστικό – Αλέξης Μιχελιουδάκης / Χορωδία

Έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Νικολόπουλος και Μάκης Μαυρόπουλος (μπουζούκι), Γιώργος Καλάργαρης (κιθάρα 12χορδη), Γιώργος Σιώζος (κλασική κιθάρα), Μιχάλης Σεραφείμ (ρυθμική κιθάρα), Διονύσης Πανταζής (μπάσο), Αλέξανδρος Ιωνάς (τσέλο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Αντώνης Κουλούρης (κρουστά), Θανάσης Αραπίδης (φλάουτο – κλαρίνο), Γιώργος Δεσποτίδης (λαούτο), Αλέξης Μιχελιουδάκης (κρητική λύρα).

Την ηχογράφηση επιμελήθηκε ο Γιάννης Σκιαδάς, τον σχεδιασμό του εξωφύλλου ο Μιχάλης Νικολινάκος, τον συντονισμό η Τζένη Λάγαρη και την παραγωγή ο Σπύρος Κασκάνης.

Έχω την αίσθηση πως στο «Μπλόκο», όπως και σε προηγούμενα έργα του, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης γράφει βαθιά επηρεασμένος τόσο από τον Μίκη Θεοδωράκη, όσο και από τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Χρησιμοποιεί» μάλιστα σαν λαϊκό τραγουδιστή, έναν κρητικό τραγουδιστή και μουσικό με ηχόχρωμα φωνής που παραπέμπει στους σπουδαίους ερμηνευτές της κρητικής μουσικής παράδοσης. Εξίσου σημαντική η συμβολή της Ελένης Τσαγκαράκη, ενώ ο Μάνος Κατράκης, στη δύση της ζήσης του, καταθέτει άλλη μια ερμηνεία, άξια ακρόασης και μελέτης.

«Ένα γεγονός που συγκλόνισε την ανθρωπότητα»

Κλείνοντας, ο λόγος ανήκει δικαιωματικά στους δημιουργούς του «Μπλόκου»:

Το «Μπλόκο» είναι μια λαϊκή «Καντάτα» που έχει θέμα την εκτέλεση ηρώων της Εθνικής μας Αντίστασης.

Ιστορία που την έζησα από πολύ κοντά. Στο πρώτο μνημόσυνο θυμάμαι, είχαμε κάνει διάδρομο (τα μικρά παιδιά) κρατώντας αλυσιδωτά τα χέρια ο ένας του άλλου, για να περάσουν οι μαυροφορεμένες κοπέλες με τα στεφάνια, βγαίνοντας από την εκκλησιά της Οσίας Ξένης και κατευθύνονταν στο χώρο της εκτέλεσης (στη Μάντρα) για να στεφανώσουν τους ήρωες που ακόμα το αίμα τους ήταν νωπό.
Είναι ένα γεγονός που έχει συγκλονίσει την ανθρωπότητα. Ήταν το απάνθρωπο εύρημα των ΕΣ-ΕΣ, που με τον τρόπο αυτό και με καμιά διάκριση σκότωναν χιλιάδες Πατριώτες σ’όλο τον κόσμο.

Έτσι και στο Μπλόκο της Κοκκινιάς μάζεψαν μπροστά στην εκκλησιά της Οσίας Ξένης τους Κοκκινιώτες από 16 – 60 χρονών και όσοι δεν πήγαν στην πλατεία τους εκτελούσαν οι Γερμανοί επί τόπου. Εκεί στην πλατεία οι κουκουλοφόροι (προδότες), έδειχναν μέσα στο πλήθος… αυτόν, εκείνον και μετά στην εκτέλεση σαν τ’ αρνιά στη σφαγή.

Το έργο αυτό το αφιερώνω στη μνήμη των ηρώων της Κοκκινιάς, της Καισαριανής, των Καλαβρύτων κι όλου του κόσμου και με μια ευχή.
Να μην ξανάρθουν τέτοιες μέρες και να οδηγηθεί η ανθρωπότητα στην παγκόσμια ειρήνη.


Βασίλης Αρχιτεκτονίδης

Το «Μπλόκο», το έγραψα το 1963. Έφηβος, με τις παρορμήσεις, το πάθος και την αδιαλλαξία της εποχής και της ηλικίας. Η προσέγγιση στο θέμα, συναισθηματική, ίσα που άγγιζε την πολιτική οπτική της σημασίας των γεγονότων. Όμως γραμμένη από καρδιάς… Σήμερα, 17 χρόνια μετά, ξανακοιτώντας τα εφηβικά μου γραπτά, σκέφτομαι ότι δεν παίρνουν από διόρθωση. Ή τα πετάς (κι αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη) ή τα κρατάς για να επικοινωνήσεις με τους λυρισμούς του έφηβου που κλαίει και θυμώνει για όσα ο λαός του βιώθηκε.

Το «Μπλόκο» - από μεριάς μου – αφιερώνω στους έφηβους της εποχής μου και στη μνήμη αυτών που πέσανε στης Κοκκινιάς το Μπλόκο.

Γιάννης Κακουλίδης

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο.

03.To mploko

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!