Η Μαφάλντα πενηντάρισε και βραβεύτηκε!

Ο 82άχρονος Αργεντινός σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, γνωστός ως Κίνο και πατέρας της θρυλικής «Μαφάλντα»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
24/05/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
είναι ένας από τους νικητές των βραβείων Αστούριας στην κατηγορία «Επικοινωνίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών», με τον πρόεδρο της επιτροπής Βίκτορ Γκαρθία Ντε λα Κόντζα να εξηγεί αυτή τη βράβευση αναφέροντας: «Στα 50ά γενέθλια της Μαφάλντα, τα μηνύματα του Κίνο εξακολουθούν να ισχύουν. Η δουλειά του έχει μεγάλη αξία, γιατί συνδυάζει την ευφυΐα με την απλότητα, ενώ θέτει σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του κόσμου».

Η «γέννηση» της Μαφάλντα το 1962 αποσκοπούσε στη διαφήμιση μιας εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών με τη διαφήμιση ωστόσο να ακυρώνεται και τη μικρή ηρωίδα του Κίνο να τραβά έκτοτε το δρόμο της ως μια περσόνα που εξέφρασε ώριμες και δηκτικές σκέψεις με τη μορφή ενός παιδιού. Διαχρονικοί προβληματισμοί της καθημερινότητας αλλά και επίκαιρα σχόλια πάνω σε πολύ καυτά ζητήματα που άγγιζαν ακόμη και τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Την καθημερινότητά της πλαισίωναν κι άλλες φιγούρες όπως ο «ενοχικός» Φελίπε, η «σνομπ» Σουζανίτα, ο «σπαστικός» Μανολίτο κ.ά. Μέχρι το 1973 όταν ο Κίνο αποφάσισε να «ρίξει την αυλαία» στην καριέρα της μικρής του ηρωίδας, η Μαφάλντα είχε πουλήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άλμπουμ, ενώ το 1976 επανήλθε εκτάκτως, πρωταγωνιστώντας στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Παιδιών που κυκλοφόρησε η UNICEF. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 στο περιοδικό «Κολούμπρα», ενώ το 2000 μας επισκέφθηκε ξανά, συνοδευόμενη από το δημιουργό της, στο αφιέρωμα που διοργάνωσε προς τιμήν της το 5ο διεθνές φεστιβάλ κόμικς της Βαβέλ. Γ. Σ.

Τα Βραβεία Πρίγκιπας των Αστουριών απονέμονται από το Ίδρυμα Πρίγκιπας των Αστουριών (Fundacion Principe de Asturias) σε άτομα από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με διακρίσεις στις επιστήμες, στον ανθρωπισμό και στα κοινά. Ανακοινώνονται στο Οβιέδο και απονέμονται από τον Φελίπε, πρίγκιπα των Αστουριών και διάδοχο του ισπανικού θρόνου, ενώ θεσμοθετήθηκαν το 1981.

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!