Η παρουσίαση του It’s Only Rock’n’Roll του Ντίνου Δηματάτη στον «Ιανό»

(PHOTOS) Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ιστορικός και εν τέλει αθεράπευτος θιασώτης του ροκ
Η παρουσίαση του It’s Only Rock’n’Roll του Ντίνου Δηματάτη στον «Ιανό» Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/02/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον Ντίνο, νόμισα ότι γνώρισα τον Ιντιάνα Τζόουνς, του οποίου η τελευταία ταινία είναι ο Δίσκος του Πεπρωμένου. Ο Ντίνος έχει δίσκους που μπορούν να πουν ιστορίες. Στο 100άρι Audi αυτοκίνητό του ήταν μέσα οι Steppenwolf! Σαν ταινία είναι αυτό. Έχει πάει σε συναυλίες ονομάτων που μόνο στη φαντασία μας υπάρχουν, όπως ο Τζόνι Χάλιντεϊ και η Συλβί Βαρντάν» είπε ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Βαγγέλης Περρής για το Ντίνο Δηματάτη και το βιβλίο του It’s Only Rock’n’Roll που κυκλοφορεί από το Όγδοο.

Σε μια πολύ δύσκολη μέρα λόγω του ότι το κέντρο ήταν κλειστό από το πρωί λόγω διαδηλώσεων με αφορμή τον ένα χρόνο που συμπληρώθηκε από την τραγωδία στα Τέμπη και άνοιξε μόλις λίγη ώρα πριν την παρουσίαση, ο δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ιστορικός και εν τέλει αθεράπευτος θιασώτης του ροκ Ντίνος Δηματάτης παρουσίασε στους φίλους και στο κοινό του στην Αθήνα στο καφέ του «Ιανός» το νέο βιβλίο του It’s Only Rock’n’Roll.

Πολλοί, παρά τις δυσκολίες της ημέρας, έσπευσαν να ακούσουν ωραίες ιστορίες και να δουν από κοντά τον συγγραφέα της νιότης πολλών, που κατέγραψε και έβαλε το rock’n’roll σε τάξη με τις καταγραφές και τις δισκογραφίες των ροκ καλλιτεχνών, γνωστών και άγνωστων, με σημείο αναφοράς τις εκδόσεις του Get That Beat για το Ελληνικό Rock. Την εκδήλωση προλόγισε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικογράφος Νίκος Πετρουλάκης παλιός φίλος του συγγραφέα που μίλησε με ενθουσιασμό για την έκδοση αυτή παραθέτοντας και μέρος της μεγάλης γνώσης που έχει για την μουσική και το ροκ.

Γνωστός λάτρης του ιταλικού και γαλλικού τραγουδιού ο Σαλονικιός συγγραφέας 7 βιβλίων έως τώρα περιέγραψε, μεταξύ άλλων αφηγήσεών του, ότι είδε για πρώτη φορά φωτορυθμικά στην συναυλία του Τζόνι Χαλιντέι στη Θεσσαλονίκη το 1968: «Πάθαμε σοκ με τα φώτα που αναβόσβηναν. Ο Χαλιντέι πετούσε κάτω το ιδρωμένο άσπρο πουκάμισό του και πάθαιναν υστερία τα κορίτσια».

Επίσης θυμήθηκε ότι «το πρώτο φαινόμενο υστερίας από τον ελληνικό χώρο παρατηρήθηκε με τους Forminx του Βαγγέλη Παπαθανασίου όταν έπαιξαν στο χώρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών…» ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για τις συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες του που κατέγραψε με πολύ κέφι και γνώση στο νέο βιβλίο του.

«Κάποιοι σχετίζουν το rock’n’roll με τα ναρκωτικά. Ναι υπάρχει και αυτό, αλλά εγώ όσους γνώρισα ήταν ωραίοι τύποι όπως ο Τζον Κέι των Steppenwolf. Έχω δει και τον Τζόνι Θάντερς να τον παίρνουν σηκωτό στο δεύτερο τραγούδι λόγω εξαρτήσεών του και σηκώθηκε κι έφυγα…

Εστίασα σε ονόματα που δεν είναι τόσο γνωστά όπως για παράδειγμα οι Magna Carta, το φοβερό αυτό φολκ-ροκ συγκρότημα που ήρθε για συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κι έκανε και μια περιοδεία σε επαρχιακές πόλεις και δεν γράφτηκε τίποτα γι’ αυτό».
Iraklis-Eirini.JPG
Ήταν μια ωραία παρουσίαση σε ζεστή ατμόσφαιρα η οποία στο φινάλε επεφύλαξε μια έκπληξη στους παρευρισκόμενους καθώς ανέβηκε στην σκηνή ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, φίλος από παλιά του συγγραφέα, σε ένα ευχάριστο μουσικό φινάλε με την κόρη του Ειρήνη Τριανταφυλλίδη που έπαιξε λαούτο και τραγούδησε κι ένα δικό της κομμάτι με looper που συνέθεσε επί τόπου.

Οι δυο τους έπαιξαν τα τραγούδια: Η Μικρή Πόλη, Το Τοπίο που είναι γραμμένο για την παλιά Χαλκιδική πριν αλλοιωθεί το χρώμα της και το Μ’ Ένα Τραγούδι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και επίσης φίλος του μουσικός Θοδωρής Βλαχάκης με ένα επίσης μέλος των Magic de Spell, τον Βαγγέλη Θεοδωράκη
Dinos_with_friends.JPG
Από αριστερά: Γιάννης Αλεξίου, Θοδωρής Βλαχάκης, Βαγγέλης Θεοδωράκης

Ο συγγραφέας ευχαριστώντας όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους έστειλε την αγάπη του στους συγγενείς του αξέχαστου φίλου του Παντελή Δεληγιαννίδη – το έτερον ήμισυ του μουσικού ντουέτου Δάμων και Φιντίας με τον Παύλο Σιδηρόπουλο – που του έστειλαν μια φωτογραφία με το βιβλίου του It’s Only Rock’n’Roll στην αγκαλιά της κιθάρας του αείμνηστου μουσικού.

Επίσης ο Ντίνος Δηματάτης έστειλε ένα μήνυμα σε όλους όσους τον ρωτούν τι θα γίνει με τις παλιότερες ανεκτίμητες εκδόσεις του, που όπως είπε ο ίδιος «υπάρχει περίπτωση να επανεκδοθούν»


IMG_1243.JPG
*Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση στον «Ιανό» είναι του Χρήστου Κισατζεκιάν

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!