Η βραδιά μνήμης του Νότη Λαλαΐτη των Idols

(PHOTOS) «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν βάλτωσα ποτέ. Πάντα ασχολούμουν με κάτι»
Η βραδιά μνήμης του Νότη Λαλαΐτη των Idols Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
05/03/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια όμορφη, ζεστή και ευγενική εκδήλωση των συγγενών και οικείων προσώπων του στην μνήμη του οργανίστα των Idols Νότη Λαλαΐτη, που απεβίωσε πριν 3.5 χρόνια, πραγματοποιήθηκε στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου το Σάββατο 2 Μαρτίου. Στο επίκεντρο της βραδιάς ήταν η προβολή της ταινίας που επιμελήθηκαν η σύντροφος και συνεργάτιδά του Ελένη Οικονομίδου και η κόρη της μουσικός Εθέλ -Παναγιώτα Λουκαδή που έκανε και το μοντάζ.

Στη διάρκεια της ταινίας μεγάλο μέρος της αφήγησης της ζωής του αγαπητού μουσικού διαβάστηκαν αποσπάσματα από την συνέντευξή του στον υπογράφοντα του κειμένου για το Όγδοο, η οποία ολοκληρωμένη και εμπλουτισμένη από σπάνιο φωτογραφικό υλικό της προσωπικής συλλογής του οργανίστα υπάρχει στο βιβλίο μου “Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock” από το Όγδοο.

Να σημειωθεί ότι στη βραδιά παρουσίασης της έκδοσης στο “Κύταρο” το βιβλίο και η εκδήλωση αφιερώθηκε στον Νότη Λαλαΐτη καθώς δεν πρόλαβε να δει την έκδοση καθώς έφυγε από τη ζωή λίγο πριν την κυκλοφορίας της.
KAVOUKLHS_-_OIKONOMIDOU-_GIOULHS_-_ARGYRHS_ROUSSHS.jpg
Μάνος Καβουκλής, Ελένη Οικονομίδου, Αντώνης Γιούλης, Αργύρης Ρούσσης

Η ταινία ξεκινά από την ζωή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Άτακτος, ανήσυχος, ένα παιδί πανέξυπνο μπροστά από τις εποχή του. Βαριόταν εύκολα. Από μικρός γράφτηκε στο ωδείο.

Στα πάρτι της εποχής καθόταν δίπλα στο πικάπ και παρατηρούσε τους φίλους του που χόρευαν και αφουγκραζόταν ποιο τραγούδι να διαλέξει για επόμενο και έβαζε το πιο κατάλληλο. Αγαπούσε πολύ την μουσική. Στο ωδείο έμαθε τα βασικά και συνέχισε μόνος του. Είχε καλό αριστερό χέρι. Τις ελεύθερες ώρες του έφτιαχνε βαρκούλες.

Μαζί με την μουσική μεγάλωνε και η αγάπη του για τη θάλασσα. Η μουσική και η θάλασσα, οι δύο μεγάλες του αγάπες. Γράφτηκε στην Σχολή των Εμποροπλοιάρχων, αλλά ήρθε η στιγμή να διαλέξει ένα από τα δύο ως κύριο επαγγελματικό προσανατολισμό στη ζωή του μετά από ένα δίλημμα που του έβαλε ο πατέρας του με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις. Ότι και να επέλεγε θα είχε την αμέριστη συμπαράστασή του. Ο Νότης διάλεξε την μουσική και έτσι άρχισαν όλα.. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν βάλτωσα ποτέ. Πάντα ασχολούμουν με κάτι», ακούγεται να λέει ο οργανίστας των Idols.

Σε μια φωτογραφία από τις πολλές που περνούσαν στην οθόνη ο Νότης κρατά στην αγκαλιά ένα μωρό στο Παρίσι. Ήταν ο γιος του Αντώνη Γιούλη, ο Μάκης, αργότερα ντράμερ των Socrates επί δεκαετία στην τελευταία σύνθεση τους και συμμετέχων στο τρίο της τελευταίας ηχογράφησής τους “Last Forever” το 2012 που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε βινύλιο.

Την πληροφορία αυτή μού έδωσε ο πατέρας του Μάκη Γιούλη, ο κιθαρίστας Αντώνης Γιούλης που καθόταν δίπλα μου. Ήταν μαζί με τον Νότη Λαλαΐτη όχι μόνο οι καλύτεροι φίλοι, αλλά και οι στυλοβάτες των Idols, σε όλες τις συνθέσεις από την αρχή έως το τέλος. Αχώριστοι.
ANTONIS_GIOULIS_-_MANOS_KAVOUKLIS.jpg
Αντώνης Γιούλης και Μάνος Καβουκλής, ο κιθαρίστας και ο μπασίστας των Idols

Στην εκδήλωση μνήμης ήταν επίσης κι ένα άλλο μέλος των θρυλικών Idols, ο μπασίστας Μάνος Καβουκλής που αντικατέστησε τον Ντέμη Ρούσσο στο όργανο αυτό, όταν εκείνος έφυγε από το συγκρότημα και υπήρξε βασικό μέλος των Idols. Και οι δύο, Αντώνης Γιούλης και Μάνος Καβουκλής ήταν στην σύνθεσή τους όταν οι Idols επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, να ανοίξουν τη επεισοδιακή εκείνη και ιστορική συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας το 1967, τέσσερις ημέρες πριν την επιβολή της χούντας.

Ο Μάνος Καβουκλής επίσης διατηρούσε δισκοπωλείο στη Φωκίωνος Νέγρη μαζί με τον Ντίνο Παπαβασιλείου (ντράμερ και μετά τραγουδιστή των Idols) έως το 1984 το οποίο υπήρξε στέκι του Νότη Λαλαΐτη.

Όταν διαλύθηκαν οι Idols και συνέχισε την πορεία του μόνος ο Νότης Λαλαΐτης στα piano - bar σαν piano - bar entertainer, το στέκι του, όπου έπαιζε και τραγουδούσε, ήταν στη Διδότου, στο μαγαζί που είχε ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου, το Shangri-La. Από την Αίγυπτο κι αυτός. Δεκαετία ’80.

Στην διάρκεια της ταινίας προβλήθηκε το τραγούδι «Ένα Κορίτσι Μου’χει Πει» από την ταινία «Το Στραβόξυλο» του 1969 με την συμμετοχή των Idols στο οποίο ο Αλέκος Τζανετάκος μαζί με την Σοφία Ρούμπου χορεύουν σέικ σε ένα κλαμπάκι υπό του ζωντανούς ήχους του δημοφιλούς συγκροτήματος. Τραγουδά ο Λάζαρος Παπαγεωργίου, δείτε το εδώ:

THE IDOLS - Ένα κορίτσι μου 'χε πει (Το στραβόξυλο, 1969)

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του σπουδαίος στιχουργός Νίκος Ελληναίος, «το alter ego του Νότη Λαλαΐτη», όπως είχε πει ο εκλιπών, στιχουργός του “Άσε Με Να Φύγω” σε μουσική Γιώργου Μανίκα που τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία η Αλέκα Κανελλίδου, αλλά και των περισσότερων τραγουδιών της Βίκυς Λέανδρος. Μια ωραία και θρυλική παρουσία στη βραδιά για το Νότη.
NIKOS_ELLHNAIOS.jpg
Ο κ. Νίκος Ελληναίος στιχουργός της Βίκυ Λέανδρος

Στην οθόνη προς το τέλος της προβολής εμφανίζεται η Ελένη Οικονομίδου, σύντροφός του Νότη επί 38 χρόνια και συνεργάτιδα επί σειρά ετών στις μοναδικές εκείνες βραδιές ως ερμηνεύτρια στα piano-bar και σε επίλεκτους χώρους, όπως η «Μεγάλη Βρετάνια», να ερμηνεύει το τραγούδι του Νότη “Στιγμές” στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1989 το οποίο πήρε μια καλή θέση. Ο Νότης Λαλαΐτης μετά τη διάλυση των Idols ασχολήθηκε πολύ με την σύνθεση κι έχει αφήσει πίσω μεγάλη παρακαταθήκη.

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η αγαπημένη αδερφή του Νότη, η Ρούλα ή οποία μίλησε για εκείνον στο τέλος της εκδήλωσης.

Ακολούθησε δείπνος με τις αιγυπτιακές λιχουδιές του σεφ Reda.
ETHEL_LOUKADH_-_ANTONIS_GIOULIS.jpg
Η Έθελ-Παναγιώτα Λουκαδή με τον Αντώνη Γιούλη

*Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!