Ταξιδέψαμε στο χρόνο με την Ελένη Ροδά... "On Air"

Όσα είδαμε στην πρεμιέρα της παράστασης στη Σφίγγα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι πολυθρόνες στη σκηνή μας δίνουν μία πρώτη γεύση προτού ξεκινήσει η παράσταση. Βράδυ Πέμπτης, Δεκέμβριος 2023, μία μουσική σκηνή μεταμορφώνεται σε θεατρική, σε τηλεοπτικό στούντιο και ξανά σε μουσική, το χθες με το σήμερα σμίγουν αρμονικά με μία νοσταλγική διάθεση. Οι σελίδες ενός ημερολογίου ζωής γυρίζουν μία μία αποκαλύπτοντας ιστορίες άγνωστες ή λιγότερο γνωστές, ντυμένες με εικόνες και μελωδίες. 

Όλα αυτά ξεδιπλώνονται στην μουσικοθεατρική παράσταση "On Air", η οποία άνοιξε αυλαία χθες στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Πρόκειται για μία πρωτότυπη παράσταση, σε ιδέα και κείμενο του Δημήτρη Καρρά, η οποία αναπαριστά μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ένας καλεσμένος κάθε φορά καταθέτει τη δική του ιστορία ζωής.

Εν αρχή ην ένα τηλεφώνημα που κάνει λόγο για ένα «μουσικό υπερθέαμα». «Ένα μουσικό υπερθέαμα», που δεν θα είναι στο Μέγαρο, ούτε στη Λυρική, ούτε σε κάποια άλλη μεγάλη σκηνή, αλλά στη Σφίγγα. Με διάχυτη χιουμοριστική διάθεση το ερώτημα που πλανάται είναι τι στην ευχή «υπερθέαμα» μπορεί να γίνει στη Σφίγγα. 

IRA_6951_copy.jpg

Μέχρι που ακούγεται η φράση κλειδί: «Έλα ρε, η Ροδά είναι είδωλο» διά στόματος του Γιάννη Βυρίνη, ο οποίος ενσαρκώνει μοναδικα τον σκηνοθέτη και ξεκινά τις δικές του επαφές για να στηθεί  αυτό το υπερθέαμα.  Με ιδιαίτερη ευστοχία, το τοποθετημένο στο σήμερα σενάριο, θίγει ένα κομμάτι της πραγματικότητας, που χρησιμοποιεί την κομβική γνωριμία, το μέσο που λέμε, - εν προκειμένω «τον θείο Κώστα, τον γνωστό δημοσιογράφο» - με σκοπό η αποστολή να γίνει λίγο παραπάνω εύκολη, ας μας επιτραπεί η έκφραση. 

Τα πάντα είναι έτοιμα, στο stage - studio ανεβαίνουν ο Κώστας Μπαλαχούτης και η Ελένη Ροδά, ξεκινώντας μία εκ βαθέων κατάθεση ψυχής. Γυρίζει στα παιδικά της χρόνια, ανάμεσα σε Καρδίτσα και Λάρισα. Αποκάλυψε άγνωστες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής της με τον ξεχωριστό της τρόπο, όπως μόνο εκείνη έχει την ικανότητα και τη δύναμη να μεταφέρει στον θεατή. Ακούγοντας την Ελένη Ροδά να διηγείται διαπιστώνει κανείς, ότι δεν μοιάζει με μία συνηθισμένη διήγηση. Μοιάζει να σε παίρνει μαζί στη χρονομηχανή της και να ζεις σε πραγματικό χρόνο τα γεγονότα του τότε. Σαν να ακούς τους διαλόγους με τον Ζαμπέτα, τη Μοσχολιού ή τον Λοΐζο, να ζεις από κοντά πράγματα που ούτε καν μπορεί να έχεις ακούσει έστω μία φορά στη ζωή σου.

Και φυσικά σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο -αυτοβιογραφικός- ρόλος του Κώστα Μπαλαχούτη, ενός ανθρώπου - ανοιχτή μουσική βιβλιοθήκη, που γνωρίζει πότε, πώς και ποιο μαγικό κλειδί να χρησιμοποιήσει και να ξεκλειδώσει «μπαουλάκια» με άγνωστους θησαυρούς από το μουσικό παρελθόν. Όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελένη Ροδά, που οι περισσότεροι γνώρισαν μέσα από τα τραγούδια «Βουρκωμένη Δευτέρα» και «Η δουλειά κάνει τους άντρες».. 

IRA_6976_copy.jpg

Μία από τις κορυφαίες στιγμές της παράστασης ήταν το γέλιο της Ευδοκίας από την ομώνυμη ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού. Ακούγεται το θρυλικό ζεϊμπέκικο του Μάνου Λοΐζου, στην οθόνη βλέπουμε τη Μαρία Βασιλείου και όταν η μουσική τελειώνει η ηρωίδα γελά... Η Ελένη Ροδά μάς αποκάλυψε μία ιστορία που - ίσως- λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν και πως η φωνή της Ευδοκίας δεν ήταν άλλη από τη δική της.

Μία από τις ιστορίες που ωχριά να τη μεταφέρουμε σε γραμμές. Αξίζει να την ακούσετε από την ίδια... 

Στα θετικά της παράστασης οι αρμονικές μεταβάσεις από την αφήγηση στο τραγούδι, συνοδεία του Χριστόφορου Μαστοράκη στο πιάνο. 

Αντί επιλόγου, θα συμφωνήσουμε με την ατάκα του Γιάννη Βυρίνη στην αρχή της παράστασης: «Η Ροδά είναι είδωλο».

To "On Air" τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι του πολιτισμού και της μουσικής, όπως οι Χρήστος Νικολόπουλος,  Μελίνα Ασλανίδου, Βασίλης Χαραλάμπους, Μιχάλης Τερζής, Κώστας Σκόνδρας και πολλοί ακόμη. 

αρφδωψ.jpg

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αγνή Χιώτη μαζί με τον Σταμάτη Μπακνή και πρωταγωνιστούν οι Στέλλα Κοσμοπούλου, Καίτη Ιωαννίδου και Γιάννης Βυρίνης. 

Η παράσταση "On Air" με την Ελένη Ροδά θα ανέβει για μία ακόμη ημέρα, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο : Δημήτρης Καρράς
Σκηνοθεσία: Αγνή Χιώτη
Β Σκηνοθέτης : Σταμάτης Μπάκνης
Ηθοποιοί : Γιάννης Βυρίνης , Καίτη Ιωαννίδου ,Στέλλα Κοσμοπούλου
Μουσικός επί σκηνής : Χριστόφορος Μαστοράκης
Και ο Κώστας Μπαλαχούτης στον ρόλο του δημοσιογράφου

Info:

A_B_1_1.jpg

Ώρα έναρξης: 21.00
Eίσοδος: 12 ευρώ
Διάρκεια 90 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: more.com - sfiga.gr
Εκτέλεση Παραγωγής: Ogdoo Music Group

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!