Θέμης Ανδρεάδης στο Κύτταρο: "Αρχηγός των Κουρσάρων πάντα έτοιμος για το ρεσάλτο"

O σατιρικός καλλιτέχνης πραγματοποίησε ένα καταπληκτικό τρίωρο σόου στην ιστορική σκηνή.
Θέμης Ανδρεάδης στο Κύτταρο: "Αρχηγός των Κουρσάρων πάντα έτοιμος για το ρεσάλτο" Φωτογραφία του Θωμά Δασκαλάκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/02/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάποια στιγμή που εμφανιζόταν στο Κύτταρο, ο Φοίβος Δεληβοριάς κάλεσε επί σκηνής τον Θέμη Ανδρεάδη να πει κανά- δυο τραγούδια. Ο κόσμος τον υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και ο κύβος ερίφθη. Ο Γιάννης Γιακουμέλος, του έριξε την πρόταση: "Θέμη τι κάνεις 9 Φεβρουαρίου; Θα έρθεις στο Κύτταρο;". Ο Θέμης, αυθόρμητα και απάντησε: "Δεν κάνω τίποτα εκείνη την ημέρα. Θα έρθω!". Έτσι λοιπόν, ο σατιρικός καλλιτέχνης ξεκίνησε την ετοιμασία ενός τρίωρου σόου που όπως υποσχέθηκε σε συνέντευξή στο Όγδοο: "Θα αλωνίσω το Κύτταρο".

13-417438245.jpg

Υπάρχουν κάποιοι χώροι, ένας από αυτούς είναι το εναλλακτικό "Κύτταρο", που από ιδρύσεώς τους έχουν μια βαρύτητα στο να παρουσιάσει εκεί ένας καλλιτέχνης τη δουλειά του. Σε μια άλλη αντιστοιχία ως χώροι είναι το Μέγαρο Μουσικής ή και το Ηρώδειο. Στους χώρους αυτούς, με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή νοοτροπιών και συνθηκών, φιλοξενούνται ονόματα και ονόματα ώσπου κάποια στιγμή το να εμφανιστεί κάποιος σε ένα ιδιαίτερο τέτοιο χώρο, το βαρόμετρο χάνει την αρχική του βαρύτητα και γίνεται πιο ελαφρύ. Από εκείνο όμως το σημείο και μετά τη βαρύτητα της εμφάνισης σε ένα τέτοιο χώρο την δίνει ο ίδιος καλλιτέχνης με την αξία του. Όπως ας πούμε τώρα στην περίπτωση που ένας μουσικός είναι μια κατηγορία από μόνος του, σαν το ο Θέμη Ανδρεάδη, σηκώνει το βάρος όλης αυτής της ιστορίας του χώρου στην πραγματική της διάσταση και καλλιτεχνική αξία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Μέγαρο Μουσικής αυτόν τον καιρό, όπου έχει αναγγελθεί μια συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου. Έτσι λοιπόν φθάσαμε στην 9η Φεβρουαρίου 2024. Όπου ο Θέμης Ανδρεάδης για πρώτη φορά θα εμφανιζόταν σε σόλο παράσταση στον ιστορικό χώρο της οδού Ηπείρου κι Αχαρνών. Ένας χώρος που δίνει την δυνατότητα λόγω αναγνωσιμότητας να ακουστεί μια συναυλία κάποιου καλλιτέχνη που μπορεί να εμφανίζεται σε ένα άλλο χώρο και να μην φθάνει στα αυτιά όλων. Στο τέλος της συναυλίας για παράδειγμα ένας 70άρης και ωραίος τύπος, παλιός, στεκόταν έξω από το Κύτταρο γεμάτος αναμνήσεις εκεί και έλεγε σε ένα "πηγαδάκι" ότι έχει από το 70s να δει τον Θέμη, που τον γουστάρει πολύ και ευχόταν να συνεχίσει να τραγουδά για να τον ξαναδεί. Όταν πληροφορήθηκε ότι επί δύο σεζόν έπαιζε κάθε βδομάδα σε μια μπουάτ, την "Απανεμιά" στην Πλάκα, είπε ότι: "δεν το είχε ακούσει ποτέ αυτό".

Ο Θέμης Ανδρεάδης στο ΚΥΤΤΑΡΟ 9/2/2024 (Αποσπάσματα)



Το σόου του Θέμη Ανδρεάδη με τίτλο "Έτσι…κι Αλλιώς". ξεκίνησε με γεμάτο το χώρο καθήμενων στο "Κύτταρο", που διαμορφώνεται ανάλογα την συναυλία, και κράτησε για τρεις ώρες και βάλε γεμάτες, σε μια βραδιά όπου το πρόσωπο της ημέρας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου με το μπρίο του, τις ιστορίες που αφηγούνταν, τους εναλλασσόμενους καλεσμένους τους και φυσικά τα τραγούδια του που ήταν μια επιλογή από ένα μεγάλο ρεπερτόριο από όλη την προσωπική δικογραφία του στις 33 και στις 45 στροφές, τις συμμετοχές του σε δίσκων άλλων συνθετών μέχρι σήμερα όπου προσφάτως κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ με καινούργια τραγούδια δικά του, φίλων του και ειδικά της στιχουργού Μαίρης Φασουλάκη στην πιο πρόσφατη δουλειά του.

5-417513484.jpg
Δέσποινα Ραφαήλ και Θέμης Ανδρεάδης χορεύουν Τσάρλεστον 

Σε μια πιο μεγάλη σκηνή, όπως αυτή, είχε την δυνατότητα να παίξει τα τραγούδια του με μεγάλη ορχήστρα, 6μελή, και να διαλέξει τραγούδια που θα έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερο χώρο και άνεση να τα παρουσιάσει σε μια μεγάλη σκηνή, όπως το "Τσάρλεστον" και να το χορέψει με την Δέσποινα Ραφαήλ την χαριτωμένη νεαρή τραγουδίστρια που γνώρισε διαδικτυακά και ήταν, όπως είπε, η καλύτερη δεύτερη φωνή στο "Όχι δεν Πρέπει" από όλες τις υποψήφιες. Το πρόγραμμά του δεν περιλάμβανε και διασκευές, όπως στην «Απανεμιά», αλλά επικεντρώθηκε στο ρεπερτόριό του, χωρίς να αποφύγει μια μεγάλη έκπληξη, εκτός προγράμματος, που φύλαξε στο φινάλε, με το κομμάτι "Ο Τσάμικος" του Μάνου Χατζιδάκι, σε ένα πανηγυρικό τέλος, με τους περισσότερους συντελεστές της βραδιάς επί σκηνής και πολύ κόσμο να έχει σηκωθεί και να χορεύει από κάτω (δείτε το βίντεο παρακάτω).

1-417399986.jpg
Θέμης και Δημήτρης Ανδρεάδης και η 6μελής ορχήστρα

Ο πρώτος "μυστικός καλεσμένος" της βραδιάς του ήταν ο γιος του, ο Δημήτρης Ανδρεάδης, που δεν πάει για καριέρα τραγουδιστή, αλλά έχει το δικό του καλλιτεχνικό δρόμο ως ζωγράφος, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών ο οποίος τώρα ετοιμάζει το διδακτορικό του. Ένα εξαιρετικός ζωγράφος που είχε την ατυχία σε μια πλημμύρα πριν μερικά χρόνια να καταστραφούν όλα τα ζωγραφικά έργα έως εκείνη την στιγμή, αλλά βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να ξεκινήσει πάλι από την αρχή και τώρα να έχει κάνει αρκετά υπέροχα έργα ώστε να οραματίζεται μια έκθεση με αναγεννημένη έμπνευση. Το όμορφο ντουέτο τους ήταν το καινούργιο τραγούδι "Αλήτες και Αθώοι".

15-417446962.jpg
Βιολέτα Ίκαρη – Θέμης Ανδρεάδης

Το δεύτερο άτομο σπέσιαλ γκεστ ήταν η Βιολέτα Ίκαρη στο καινούργιο ντουέτο "Άνοιξη Για Δύο", που γράφτηκε μια κι έξω στο στούντιο με την γνωστή πια τραγουδίστρια μόλις είχε φέρει στον κόσμο το νεογέννητό της και κάτω από πίεση τηλεφωνημάτων να φύγει γιατί αυτό έκλαιγε στο σπίτι, o Θέμης την έπεισε να το πει πριν φύγει και βγήκε ένα ωραίο τραγούδι με την πρώτη ! Είπαν ακόμη μαζί και το επίσης καινούργιο "Δούναι Λαβείν", σε μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.

4-417497725.jpg
Με την Άννα Ανδρεάδη

Το σε του ξεκίνησε με το "Όταν Τύχει" και το "Επαφές" σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και ακολούθησαν διάφορα τραγούδια παλιά και καινούργια, εμπλουτισμένα με απίθανες ιστορίες του story teller Θέμη, όπως το "Μικροδείχνει η Κυρία" που θυμήθηκε την θυελλώδη γνωριμία με τη γυναίκα του Άννα όταν εκείνος ήταν 26 κι εκείνη 20 χρονών, και τραγούδησαν μαζί ένα καινούργιο ντουέτο την "Αριθμητική". Με την μπριόζα Δέσποινα Ραφαήλ τραγούδησαν το "Όχι δεν Πρέπει" από τα πρώτα χρόνια συνεργασίας με το Γιάννη Μαρκόπουλο, ένα αγαπημένο του τραγούδι, από 45άρι του 1972, το flipside του "Ταρζάν", φυσικά το στάνταρ "Είμαι Πολύ Ωραίος" ενώ αφιέρωσε στον Θανάση Γκαϊφύλλια το "Τραγούδι για Καφενεία", τον τραγουδοποιό που τον νοιαζόταν στα "πέτρινα χρόνια" του. Επίσης τραγούδησε το "Μια Αμερικάνα" του κουμπάρου του Χρήστου Κυριαζή που είχε πει σε πρώτη εκτέλεση ο Ανδρεάδης και σε δεύτερη ο Γιάννης Κούτρας, το "Διαζύγιο" που είχε πει παλιότερα με την Νατάσα Γερασιμίδου, την επιτυχία του "Μ’ Αυτό Περνάνε Όλα" ένα τραγούδι του Νίκου Καρβέλα, την παρωδία "Εισπρακτική Εταιρία", το "Tois Jamais" ντουέτο με τον Κωνσταντίνο Γεωργίου που έπαιζε κιθάρα κι έκανε φωνητικά στην ορχήστρα του και κάπου εκεί ήρθε η ώρα του επίσημου καλεσμένου του, που ήταν ο Δώρος Δημοσθένους. "Φοβού τους Δανούς και Δώρους φέρονται", έτσι τον υποδέχθηκε και τραγούδησαν μαζί το "Χρησμό" και το "Πόρτο Αντίο", ένα τραγούδι για το φευγιό των ανθρώπων, από τα καινούργια του Θέμη σε στίχους της Μ. Φασουλάκη, αλλά κι ένα παλιό ωραίο – προσωπικά αγαπημένο μου – το "Εδήλωσα Τρελός", αλλά και την Delilah του Τομ Τζόουνς. Κάπου εδώ έγινε το διάλειμμα κι επέστρεψε δριμύτερος.

11-417464011.jpg
Δώρος Δημοσθένους – Θέμης Ανδρεάδης

Με ένα σερί επιτυχιών που τον καθιέρωσαν, μεταξύ άλλων όπως τα "Κυρά Μαρία", "Ο Καραγκιόζης", "Του Άντρα του Πολλά Βαρύ", "Ο Ταρζάν", "Τσαντίστηκα", "ο Σερ" από το μπεστ σέλλερ δίσκο "Γελοιογραφίες" με τον Γιάννη Λογοθέτη. Κάπου εδώ εμφανίστηκαν οι "μυστικοί καλεσμένοι" Etsi De το δίδυμο των Δημήτρη Μουντζουράκη - Μιχάλη Χατζηαρσενίου με επιλογές από το δίσκο "Πανόραμα» του Μίμη Πλέσσα (συμμετοχή Θέμη Ανδρεάδη) από το 1976, αλλά και την περιβόητη και διάσημη "Λούλα" από το δίσκο "Ο Θέμης Ανδρεάδης Τραγουδάει Λογοθέτη", επίσης του 1976 και τα "Το Τηλεφώνημα" και "Αφού Δεν Κάνεις Κέφι".

16-417532371.jpg
O Θέμης Ανδρεάδης με τους Etsi De

Κάπου εδώ ανέβασε επί σκηνής μια ωραία φιλική παρέα που είπαν ένα τραγούδι που έγραψαν για το Θέμη που το "Αρχηγός των Κουρσάρων", πάντα έτοιμος για το ρεσάλτο. Για το τέλος φύλαξε την "Πεθερά" που την αφιέρωσε στην – καμία σχέση με το τραγούδι του αληθινή πεθερά του που έχασαν ο Θέμης και η Άννα τρεις μέρες πριν την συναυλία αυτή, αλλά και μια σειρά τραγουδιών με τους τελευταίους "μυστικούς καλεσμένους" που ήταν η Αφεντούλα Ραζέλη και η Καίτη Κουλιά που τραγούδησαν μαζί του σε εορταστική ατμόσφαιρα. Ακολούθησε κι ένα απρόβλεπτο ανκόρ ο "Τσάμικος" του Μάνου Χατζιδάκι όπου πλέον όλα τελείωσαν όμορφα, όπως και άρχισαν στο Κύτταρο την Παρασκευή το βράδυ σε μια πετυχημένη βραδιά από κάθε άποψη και με πολύ καλό ήχο.

21-_417399604.jpg
Δέσποινα Ραφαήλ, Θέμης Ανδρεάδης, Αφεντούλα Ραζέλη, Καίτη Κουλιά, Χρήστος Βιδινιώτης

Οι μουσικοί της 6μελούς ορχήστρας του ήταν οι: Σταμάτης Χρήστου (πλήκτρα, ενορχηστρώσεις), Χρήστος Βιδινιώτης (μπουζούκι, μαντολίνο, μπάντζο), Χρήστος Παπαδόπουλος (σαξόφωνο, κλαρίνο), Κωνσταντίνος Γεωργίου (κιθάρες, φωνή), Γιώργος Πολίτης (ηλ. μπάσο) και Γιάννης Καλκάνης (τύμπανα).

Τσάμικος - Θέμης Ανδρεάδης (ΚΥΤΤΑΡΟ 9/2/2024)



*Ευχαριστούμε πολύ τον Σπύρο Σπηλιόπουλο για την παραχώρηση των βίντεο από το Κύτταρο από το κανάλι του SPIRSPIL
*Οι φωτογραφίες μέσα στο άρθρο είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!