Χρυσό βραβείο σε Έλληνα designer για τον ανασχεδιασμό βιβλίων του Καζαντζάκη

«Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
13/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Το χρυσό βραβείο στα European Design Awards κέρδισε ο Έλληνας designer, Γιάννης Καρλόπουλος, για τον ανασχεδιασμό των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Διακεκριμένος καλλιτέχνης στον χώρο των εκδόσεων, με πάθος για τον Κρητικό συγγραφέα, ο Γιάννης Καρλόπουλος σχεδίασε τα εξώφυλλα, το σώμα των βιβλίων, καθώς και τη γραμματοσειρά του κειμένου και την αποτύπωση της υπογραφής του Νίκου Καζαντζάκη με γνώμονα το παρακάτω απόσπασμα από την εισαγωγή της Ασκητικής: «Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…». Αυτό το αίμα έγινε μελάνι, προκειμένου να απεικονιστεί το νόημα των βιβλίων με σύμβολα. 

Ο ίδιος σχολιάζει για τον Νίκο Καζαντζάκη: «Ο ίδιος πάντως “μάτωνε” κανονικά. Έγραφε τα πάντα με το χέρι! Αρκετές χιλιάδες σελίδες με “το σωματικό βασανιστήριο της γραφής”, όπως σημειώνει ο καθηγητής Γιατρομανωλάκης. […] Βέβαια υπάρχει και ο προφανής λόγος ότι το κλασικότερο χρώμα της τυπογραφίας –μα και των εκδόσεων εν γένει ήδη από τα χρόνια του Γουτεμβέργιου– είναι το κόκκινο της καρμίνας (ή όπως συνηθίζεται στα δικά μας, το κόκκινο της φωτιάς)».

karlopoulos-768x576.webp

Σχεδίασε τα εξώφυλλα, το σώμα των βιβλίων, καθώς και τη γραμματοσειρά του κειμένου και την αποτύπωση της υπογραφής του Νίκου Καζαντζάκη με γνώμονα το παρακάτω απόσπασμα από την εισαγωγή της Ασκητικής: «Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…».

Το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη (μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά δοκίμια, μεταφράσεις) κυκλοφορεί σταδιακά σε νέους τόμους από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ο Γιάννης Καρλόπουλος, creative director του δημιουργικού γραφείου Karlopoulos&Associates, με μακρά εμπειρία στη δημιουργία οπτικού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου, πολυάριθμες συνεργασίες και αναρίθμητα έργα στο ενεργητικό του, κατάφερε να δώσει στα βιβλία μια νέα οπτική ταυτότητα, με απόλυτο σεβασμό στο περιεχόμενό τους.

Η ανακοίνωση των Εκδόσεων για το βραβείο

«Με μεγάλη μας χαρά και συγκίνηση, ανακοινώνουμε ότι ο καλλιτέχνης Γιάννης Καρλόπουλος πήρε το χρυσό βραβείο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Design (ED Awards) για τον σχεδιασμό της νέας σειράς βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Γιάννης Καρλόπουλος, ένας εξαίρετος καλλιτέχνης, με μεγάλο πάθος για τον σπουδαίο Κρητικό συγγραφέα, είχε οραματιστεί και σχεδιάσει τα εξώφυλλα, τη γραμματοσειρά και την αποτύπωση της υπογραφής του Νίκου Καζαντζάκη πολλά χρόνια πίσω…

351562621_251596107559048_7406377112594527134_n.jpg

«Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…» γράφει ο Καζαντζάκης στην εισαγωγή της Ασκητικής. Ο Γιάννης Καρλόπουλος πήρε το αίμα και το μετέτρεψε σε μελάνι για να αποτυπώσει το νόημα των βιβλίων με σύμβολα.

Είμαστε ευγνώμονες που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας, από τη μέρα που έφερε στα γραφεία μας τα προσχέδια μέχρι και σήμερα που τα βλέπουμε να κοσμούν τα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε εσάς που τα στηρίξατε μέχρι σήμερα με πάθος. Κι ευχαριστούμε κι εσένα Γιάννη, συνοδοιπόρε, για όλα»

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!