Ελλήνων Δρώμενα: Η τραγική ιστορία της «Μαριόλας»

Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 17:00, στην ΕΡΤ3
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η ιστορία της «Μαριόλας», μιας νέας γυναίκας από την Ήπειρο, που έχασε πρόωρα και απρόβλεπτα τη ζωή της, αποτελεί παράδειγμα για την διαδικασία της δημιουργίας και της «σύνθεσης» των δημοτικών τραγουδιών. Μέσα από τα λόγια του τραγουδιού απεικονίζεται με διαύγεια και παραστατικότητα η πραγματική ζωή των ανθρώπων της.

Αυτά αναφέρει εύστοχα το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο και συνεχίζει:

Από αυτήν την ιστορία έχει εμπνευστεί το μοιρολόγι της «Μαριόλας», όπου καθρεφτίζεται ο θρήνος και η ατυχία της ζωής της, η οποία έγινε σύμβολο του ανθρώπινου πόνου και τραγούδι, για να αφηγηθεί την προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει και να επιστρέψει από τον κάτω κόσμο...

Το τραγικό τέλος της όμορφης Μαριόλας, ενέπνευσε, επί παραγγελία, μια κομπανία μουσικών πριν από διακόσια χρόνια. Και με το πέρασμα του χρόνου το μοιρολόγι αυτό, καθιερώθηκε ως το πιο ξακουστό και συνάμα σπαρακτικό στην περιοχή της Ηπείρου.

Συνοδεύει τους Ηπειρώτες στους θρήνους, στους αποχωρισμούς, ακόμα και στις χαρές τους…! Η Μαριόλα είναι παρούσα σε όλα τα πανηγύρια της Ηπείρου και η ιστορία της διαιωνίζεται και είναι άρρηκτα δεμένη ως ορόσημο με τον τόπο της.
ariol2.jpg
Η λυπητερή, απροσδόκητη και ατυχής εξέλιξη στη ζωής της Μαριόλας, απεικονίζει την άδικη αποτροπή να ξανασυναντήσει επιτέλους τον αγαπημένο της, μετά από πολλά χρόνια προσμονής.

Και αφού εκείνος δεν μπόρεσε να την συναντήσει εν ζωή, την παρακαλεί να σηκωθεί και να επιστρέψει από τη γη τραγουδώντας της…

Οι κάτοικοι του χωριού της Μαριόλας στην Κληματιά Ιωαννίνων, οι απόγονοί της και ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του μοιρολογιού της, ο Σάββας Σιάτρας, ξεδιπλώνουν στο φακό της εκπομπής παραστατικά την απροσδόκητη ιστορία.

Για τη όμορφη νέα γυναίκα, τη μοίρα και το μοιρολόγι της, που αποτελεί σύμβολο πλέον, του ανθρώπινου πόνου και που για πρώτη φορά θα «βγει» έξω από την Ήπειρο, για να «αποκαλυφθεί» η σπάνια ιστορία του.

*Περιμένοντας την εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα μια εκτέλεση της Μαριόλας με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση από το πάλαι ποτέ «Έχει Γούστο» της ΕΡΤ1

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Ευθύμης Θεοδόσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Γιώργος Πατεράκης
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Παραγωγή: filmellon

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!