«Μουσικό Κουτί»: Αφιέρωμα σε μια ξεχωριστή στιχουργό

(VIDEO) Τετάρτη 10 Μαΐου στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ1.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια βραδιά με καλεσμένους την Λίνα Νικολακοπούλου, τον Ara Dikinjian και τον Θοδωρή Βουτσικάκη ετοίμασαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

Τραγούδια και μελωδίες από την Ελλάδα συναντούν παραδοσιακά όργανα και ήχους από την Αρμενία! Ένα μουσικό κουτί αφιερωμένο στις «δυνατές» συνεργασίες της Λίνας Νικολακοπούλου με ξένους συνθέτες.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ο σπουδαίος Αρμένιος συνθέτης και σολίστας στο ούτι Ara Dikinjian, άρτις αφιχθείς από την Νέα Υόρκη και ο ταλαντούχος ερμηνευτής της νεότερης γενιάς Θοδωρής Βουτσικάκης.

Η Λίνα Νικολακοπούλου μας θυμίζει την «περιπετειώδη» συνάντησή της με τον Goran Bregovic, τη συνεργασία της με τον Kiki Lesendric και τον Leonard Cohen.

Στην εκπομπή ακούγονται για πρώτη φορά τραγούδια από την νέα δισκογραφική δουλειά του Θοδωρή Βουτσικάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Όλα ξεκινάνε με το τραγούδι ΜΕΝΩ ΕΚΤΟΣ που το 1991 έφερε κοντά για πρώτη φορά την Λίνα Νικολακοπούλου με τον Ara Dikinjian και συνεχίζουν με ΤΟ ΡΟΥΧΟ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ και το ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ από την συνεργασία τους για τον καινούργιο δίσκο του Θοδωρή Βουτσικάκη!

«Συγκινούμαι γιατί ήρθαν στην ώρα τους μουσικές και ακούσματα που πλούτισαν την ελληνική δισκογραφία! Είμαι μια θαρρετή στιχουργός που όταν αισθανόμουν ότι εδώ τα μουσικά πράγματα κόλλαγαν και δεν έμοιαζαν καθόλου ευωδιαστά έψαχνα και έβρισκα καλλιτεχνική συγγένεια με άλλους συνθέτες και ανθρώπους και ευτυχώς το αποτέλεσμα ήταν πολύ αγαπητό στο κοινό» λέει στη συνέντευξή της η Λίνα Νικολακοπούλου που έχει αφήσει το πιο ισχυρό ίχνος στο τραγούδι τις τελευταίες τέσσερες δεκαετίες. Δημιούργησε ένα δικό της νέο ύφος με λόγο ευαίσθητο και λυρικό, αλλά και αιχμηρό και διεισδυτικό, έναν λόγο υπαρξιακό, και συνεργάστηκε με τους πιο σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές κάνοντας αμέτρητες επιτυχίες.

«Προτού γεννηθούμε ως άνδρες και γυναίκες, προτού γίνουμε Έλληνες και Αρμένιοι είμαστε άνθρωποι! Αυτός είναι ο δεσμός ανάμεσα σε μένα και την Λίνα» εξομολογείται ο καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης Ara Dikinjian που ζει στην Αμερική και έχει ακούσει τις μελωδίες του σε 13 διαφορετικές γλώσσες. Ο κορυφαίος σολίστας στο ούτι με τον σπάνιο μελωδικό πλούτο που γνωρίζει διεθνή επιτυχία συναντιέται ξανά με την Λίνα Νικολακοπούλου με αφορμή τον καινούργιο δίσκο του Θοδωρή Βουτσικάκη.

«Η συνοδοιπορία που έχουμε τα τελευταία εφτά χρόνια με την Λίνα με εμπνέει όλο και περισσότερο σ’ αυτό που λέμε τραγούδι και στο ποιος είμαι εγώ μέσα στο τραγούδι» τονίζει συγκινημένος ο Θοδωρής Βουτσικάκης.

Ιδέα, Kαλλιτεχνική Επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαϊδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits : Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ

Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions μαζί τους οι μουσικοί:
Πνευστά – Πλήκτρα / Γιάννης Δίσκος
Βιολί – φωνητικά / Δημήτρης Καζάνης
Κιθάρες – φωνητικά / Λάμπης Κουντουρόγιαννης
Drums / Θανάσης Τσακιράκης
Μπάσο – Μαντολίνο – φωνητικά / Βύρων Τσουράπης
Πιάνο – Πλήκτρα / Στέλιος Φραγκούς

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!