Νύχτα Στάσου: Αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο λαϊκό δημιουργό

(VIDEO & PHOTO) Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 21:00 από την ΕΡΤ1.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
31/10/2023
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δεύτερο επεισόδιο της νέας μουσικής εκπομπής «Νύχτα Στάσου» παρουσιάζει τα ωραιότερα τραγούδια ενός από τους αυθεντικότερους δημιουργούς του λαϊκού και του ρεμπέτικου, του Γιάννη Παπαϊωάννου.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος μιλούν για τη ζωή και αναδεικνύουν το έργο του συνθέτη-στιχουργού, ερμηνευτή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, μαζί με την κόρη του Χρύσα Παπαϊωάννου.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης και η Σοφία Παπάζογλου ερμηνεύουν μοναδικά πασίγνωστα διαχρονικά τραγούδια του δημιουργού: «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Πριν το χάραμα», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Δεν θέλω το κακό σου», «Εσύ θα μετανιώσεις», «Τι τα θέλεις τα λεφτά», «Πέντε Έλληνες στον Άδη».
nixta_stasou_ep2_afieroma_ston_Gianni_Papaioannou_1021x576.jpg
Μαζί τους στο πλατό, η Λίνα Νικολακοπούλου σκιαγραφεί τον «δικό» της Γιάννη Παπαϊωάννου.

Η δημιουργική πορεία του συνθέτη ξετυλίγεται από την πρώτη μεγάλη του επιτυχία, το τραγούδι «Φαληριώτισσα» (1937) μέχρι τον αδόκητο χαμό του στις 3 Αυγούστου του 1972.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, δηλωμένος θαυμαστής και θαμώνας στα στέκια όπου εμφανιζόταν, αλλά και ο Χρήστος Νικολόπουλος, ομότεχνος και συνεργάτης του, μιλούν για κείνον βιωματικά.

Η προσωπικότητα του «μπαρμπα-Γιάννη» φωτίζεται μέσα από τις ιστορίες των τραγουδιών του, που παραδίδει ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, αλλά και γλαφυρές διηγήσεις περιστατικών από τους παριστάμενους για τον πατέρα, τον βιοπαλαιστή, τον ταλαντούχο και δοτικό άνθρωπο Γιάννη Παπαϊωάννου.

Στην παρέα της εκπομπής, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια Λυδία Φωτοπούλου, ο συγγραφέας, τραγουδοποιός και ηθοποιός Γιωργής Τσουρής, οι ηθοποιοί Ανδρέας Ζήκουλης, Δημήτρης Μαζιώτης, Κώστας Πιπερίδης και ο μουσικός σολίστ του μπουζουκιού και στενός φίλος της οικογένειας Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Βασίλας.

Σύμβουλος Εκπομπής: Λίνα Νικολακοπούλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστα Μπαλαχούτης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Μαρία Βλαχοπούλου
Δ/νση Παραγωγής ΕΡΤ: Άσπα Κουνδουροπούλου
Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Παρουσίαση: Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Νικολόπουλος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!