Record Store Day: Όλα τα βινύλια που θα κυκλοφορήσουν στις 20 Απριλίου

Πως φθάσαμε σήμερα σε κορύφωση αυτού του γεγονότος
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
08/04/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει με την γιορτή των ανεξάρτητων δισκοπωλείων, γνωστή πια ως Record Store Day, καθώς όταν ξεκίνησε δειλά – δειλά το 2007 κι ενώ τα πρώτα σημάδια επανάκαμψης του βινυλίου δεν ήταν ακριβώς ορατά, αρά ένα έμπειρό μάτι το διαισθανόταν. Αρχικά η συμμετοχή των δισκάδικων ήταν σποραδική με το επιχείρημα «ότι το βινύλιο κάθε μέρα γιορτάζει, δεν χρειάζεται μια ειδική μέρα» στην πορεία και σταδιακά μπήκαν για τα καλά μέσα με όλο και περισσότερες συμμετοχές στην Ελλάδα, κι ενώ στο εξωτερικό ήδη είχαν να αρχίσει να σχηματίζονται ουρές έξω από τα παραδοσιακά δισκάδικα από νωρίς το πρωί πριν ανοίξουν τα καταστήματα.

Οι κυκλοφορίες ήταν περιορισμένες και ειδικά για την ημέρα αυτή. Την τάση αυτή άρχισαν να ακολουθούν και οι γνωστές αλυσίδες καταστημάτων που μπήκαν κι αυτές στο «παιχνίδι» και αφού δημιούργησαν τμήμα βινυλίων και cd συμμετείχαν όλο και πιο ζεστά στη RSD έως ότου δημιούργησαν ειδικό τμήμα για την ημέρα αυτή με συγκεκριμένες κυκλοφορίες του RSD ώστε να τις βρίσκουν πιο εύκολα οι πελάτες. Έτσι φθάσαμε σήμερα σε κορύφωση αυτού του γεγονότος που μπορεί πολλοί από τους παραδοσιακούς αγοραστές και λάτρεις βινυλίων να τις σνομπάρουν, αλλά όλοι «κρυφοκοιτάμε» να δούμε τι θα βγει και τι μπορεί να αγοραστεί επιλεκτικά λόγω υψηλών τιμών.
IMG_8092.jpeg.webp
Φέτος στις 20 Απριλίου θα κυκλοφορήσου μεταξύ άλλων:

1975, The Beatles, Cannonball Adderley, Amorphis, Apocalyptica, The Amboy Dukes, Chet Baker/Jack Sheldon – The Lost Album, David Bowie, The Cure, Daft Punk, The Cranberries, Def Leppard, Manu Dibango, Dio, The Doors, The Dream Syndicate, Grateful Dead, George Harrison, The Mighty Lemon Drops, Charles Mingus, Howlin' Wolf, Ennio Morricone – Orca και Storie di Vita e Malavita, Motley Crue, Motorhead, Dolores O'Riordan, David Byrne & Paramore, Charlie Parker, Pearl Jam, Lee "Scratch" Perry & The Upsetters, Public Enemy, Iggy & The Stooges, The Replacements, The Rolling Stones, Elvis Presley, Sonny Rollins, Pharoah Sanders, The Sisters Of Mercy, Sonic Youth, Joe Strummer and The Mescaleros, Sun Ra, Yusef Lateef, Art Tatum, Wilco, Frank Zappa - Zappa For President, Mudhoney, Nico και πολλοί ακόμη δίσκοι θα κυκλοφορήσουν στην μέρα των ανεξάρτητων δισκοπωλείων τη Record Store Day στις 20 Απριλίου και ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος κυκλοφοριών από τους διοργανωτές. Είναι εκδόσεις ειδικά για την RSD σε περιορισμένο αριθμό κυκλοφορίας, ως συνήθως.

Αυτοί οι τίτλοι βρίσκονται πρώτα σε indie δισκοπωλεία, αλλά ενδέχεται να κυκλοφορήσουν σε άλλους λιανοπωλητές ή διαδικτυακά καταστήματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Στον κατάλογο που θα δείτε εδώ περιέχει τον τίτλο του δίσκου και το καλλιτέχνης, την μορφή κυκλοφορίας και τον αριθμό αντιτύπων. Ένας μέρος από όλα αυτά τα βινύλια θα φθάσουν και στα δισκάδικα της Ελλάδα που συμμετέχουν στη RSD και έχουν κάνει τις παραγγελίες ώστε να έχουν ορισμένους τίτλους, καθώς και στις γνωστές αλυσίδες καταστημάτων που έχουν στα ράφια τους τμήμα βινυλίου και cd. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτός είναι ο ιστότοπος των ΗΠΑ για την Ημέρα του Record Store):

https://recordstoreday.com/SpecialReleases

Η RSD ενημερώνει σχετικά :

*Η Record Store Day δεν δίνει ούτε πουλά τις εκδόσεις στα συμμετέχοντα καταστήματα. Κάθε indie δισκοπωλείο παίρνει τις δικές του αποφάσεις αγοράς και μπορεί να επιλέξει να φέρει ορισμένους τίτλους και όχι άλλους.

*Οι τίτλοι στη Λίστα είναι περιορισμένοι σε αριθμό, όπως και τα περισσότερα πράγματα που δημιουργούνται για ειδικές χρονικές περιόδους ή αποκλειστικά για ορισμένους λιανοπωλητές. Αυτό σημαίνει ότι ένα κατάστημα μπορεί να μην λάβει όλα τα αντίγραφα που ήθελε ή ότι ένα κατάστημα μπορεί να πουλήσει από μια κυκλοφορία προτού μπορέσετε να το αγοράσετε. Στον ιστότοπό μας είναι ο αριθμός που είναι διαθέσιμος στις ΗΠΑ. Οι παγκόσμιοι αριθμοί βρίσκονται μερικές φορές στην περιγραφή ενός συγκεκριμένου τίτλου, όταν μας δίνονται αυτές οι πληροφορίες.

*Πολλές άλλες χώρες συμμετέχουν στη Record Store Day και στη RSD Drops και πολλά δισκοπωλεία σε αυτές τις χώρες μπορεί να έχουν κάποιες από αυτές τις εκδόσεις. Επικοινωνήστε με το τοπικό σας δισκοπωλείο εάν δεν βρίσκεστε στις ΗΠΑ. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για κάθε είδους λόγους, ορισμένοι τίτλοι μπορεί να προσφέρονται και να διατίθενται σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι σε άλλες. Η Record Store Day δεν έχει κανέναν έλεγχο σε αυτό).
65-Record-Store.jpg
*Η λίστα των τίτλων μπορεί να αλλάξει. Τίτλοι μπορεί να προστεθούν, τίτλοι μπορεί να πέσουν, πληροφορίες μπορεί να τροποποιηθούν. Η Record Store Day δεν κατέχει ούτε παράγει τις κυκλοφορίες (με εξαίρεση αυτές που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι). Οι πληροφορίες για κάθε τίτλο έχουν παρασχεθεί σε εμάς από δισκογραφικές και διανομείς και είναι σωστές από όσο γνωρίζουμε.

*Μιλώντας για αλλαγές: όλοι εξακολουθούν να τις περνούν αυτήν τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του τοπικού σας δισκοπωλείου κάνουν ό,τι μπορούν για να σας φέρουν τους τίτλους που θέλετε, αλλά ορισμένα πράγματα, όπως η καραντίνα εργοστασίων ή οι νέοι εργαζόμενοι σε ναυτιλιακές εγκαταστάσεις με μερική απασχόληση που μαθαίνουν από τα λάθη τους ή ένα σκάφος που κλείνει το κανάλι του Σουέζ, είναι πέρα από τον έλεγχό τους και νόμιμα μπορεί να επηρεάζει με καθυστερήσεις. Ας είμαστε όλοι καλοί, υπομονετικοί και κατανοητοί, ειδικά αν μιλάμε για τίτλους που προορίζονται να γιορτάσουν και να υποστηρίξουν τα indie δισκοπωλεία.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!