Τ’ Άγιο Καλοκαίρι της Μυρτιώτισσας

Η ποιήτρια του «Σ’ αγαπώ», του «Έρωτας τάχα», του «Πάθους» και τη «Ηδονής», προστατευόμενη του Παλαμά, ερωτευμένη με τον Λορέντζο Μαβίλη, μητέρα του ηθοποιού Γιώργου Παππά και μούσα του Χατζιδάκι στον «Μεγάλο Ερωτικό».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Κωστής Παλαμάς έγραφε για την Μυρτιώτισσα στον πρόλογο της ποιητικής συλλογής της ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΦΛΟΓΕΣ (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1925): «Σ’ ένα περιβόλι προσκαλεί η ποιήτρια ψυχές αγαπημένες για να τις εξομολογηθεί, ποιος ξέρει ποιας αγάπης μυστικά που τα κρατάει εκεί σφιχτόδετα με τις ευωδιές των λουλουδιών».

Η ποιήτρια του Έρωτα έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1968 παίρνοντας μαζί της το καλοκαίρι που τόσο επιθυμούσε.


Η ποιήτρια του «Σ’ αγαπώ», του «Έρωτας τάχα», του «Πάθους» και τη «Ηδονής», προστατευόμενη του Παλαμά, ερωτευμένη με τον Λορέντζο Μαβίλη, μητέρα του ηθοποιού Γιώργου Παππά και μούσα του Χατζιδάκι στον «Μεγάλο Ερωτικό» του: «Ο Μεγάλος Ερωτικός έγινε από ένα αίσθημα ενοχής κι όχι από ερωτικούς λόγους. Μόνον οι ανόητοι φαντάζονται ότι όταν είσαι ερωτευμένος γράφεις ένα έργο σαν τον Μεγάλο Ερωτικό. Τον Μεγάλο Ερωτικό τον γράφεις όταν έχεις ξεκαθαρίσει τα θέματα και είσαι ελεύθερος να σκέπτεσαι. Είχα ένα αίσθημα ενοχής απέναντι σε μια θαυμάσια γυναίκα, τη Μυρτιώτισσα, μητέρα του Γιώργου Παππά, του μεγάλου ηθοποιού, ο οποίος ήταν και πολύ στενός μου φίλος. Πήγαινα συχνά στο σπίτι τους και μου έψηνε καφέ και με ρωτούσε για μένα και την αγαπούσα. Όταν πέθανε ο Γιώργος, έχασα τα ίχνη της, δεν είχα επαφή. Μια δεδομένη στιγμή, άρρωστη στο νοσοκομείο, μου στέλνει το Σ' αγαπώ, το περίφημο ποίημά της για να κάνω μουσική, μαζί με ένα πολύ συγκινητικό γράμμα. Τότε, είπα, θα πάω αμέσως να τη δω, αλλά δεν πήγα, και με την επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει τους νέους, το ξέχασα. Βρέθηκα στην Αμερική, όπου διαβάζοντας ότι πέθανε η Μυρτιώτισσα, μου ήρθε στο νου η παράλειψή μου, βρήκα το γράμμα της και το ποίημα και αισθάνθηκα όλες τις τύψεις ενός ανθρώπου που σαν νέος, κάνει τέτοιου είδους αστοχίες κι επιπολαιότητες. Θέλησα να γράψω μουσική εκ των υστέρων γι' αυτό το ποίημα της Μυρτιώτισσας το τόσο γνωστό στις παλαιότερες γενιές. Για να το συμπεριλάβω όμως κάπου έπρεπε να κάνω έναν ολόκληρο Ερωτικό. Κι έτσι αποφάσισα να επιλέξω ποιήματα απ' τη Σαπφώ μέχρι τις μέρες μας, για να συμπεριληφθεί και το Σ' αγαπώ της Μυρτιώτισσας... Αν ανήκει σε κάποιον ο Μεγάλος Ερωτικός, δικαιωματικά ανήκει στη μνήμη της Μυρτιώτισσας».


Με αυτά τα λόγια ο Μάνος Χατζιδάκις «δικαιολογούσε» το «Μεγάλο Ερωτικό».


Όλα τα ποιήματά της Μυρτιώτισσας που έγιναν τραγούδια, προέρχονται από την 2η ποιητική συλλογή της «ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΦΛΟΓΕΣ» του 1925 και, κυρίως, μελοποιήθηκαν στα νεότερα χρόνια. Ο συνθέτης που την μελοποίησε πρώτος αμέσως μετά το θάνατό της ήταν ο Γιάννης Σπανός στις περίφημες «Ανθολογίες» του, ακολούθησε ο Μάνος Χατζιδάκις και στα νεότερα χρόνια η Νένα Βενετσάνου, ο Θάνος Ανεστόπουλος με τα Διάφανα Κρίνα, ο Κώστα Λειβαδάς, ο Βασίλης Δημητρίου και ο Σταμάτης Κραουνάκης.


«Από ηδονή θα σκορπιστεί το είναι μου σε στάχτη» θα μπορούσε να είναι το επιμύθιο μιας αιώνιας ερωτικής γυναίκας, που έφυγε από τη ζωή τον Μεγάλο Ερωτικό Ελληνικό Αύγουστο, με το μεγαλύτερο φεγγάρι που αναταράσσει τις ισορροπίες και τις αισθήσεις των ποιητών:


"...Θεέ μου! δος μου δύναμη
λίγο να ζήσω ακόμη,
να ιδώ ξανά την άνοιξη
και τ' άγιο καλοκαίρι
..."


Κι έφυγε καλοκαίρι, στις 5 Αυγούστου του 1968.

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!