8 μαύροι συνθέτες που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής

Άσκησαν σημαντική επιρροή ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις της εποχής τους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/10/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Δέσποινα Ψυλλάκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν γίνεται αναφορά στους μεγαλύτερους συνθέτες της κλασικής μουσικής, το μυαλό αυτόματα πηγαίνει στον Mozart, τον Bach, τον Beethoven, τον Vivaldi, τον Handel, τον Debussy και πολλούς άλλους Ευρωπαίους συνθέτες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της κλασικής μουσικής.

Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε σε ορισμένους έγχρωμους συνθέτες, άντρες και γυναίκες, που έβαλαν τη δική τους πινελιά, εισήγαγαν τα δικά τους ακούσματα στις κλασικές συνθέσεις τους ασκώντας σημαντική επιρροή στη μετέπειτα εξέλιξη της μουσικής, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις της εποχής τους.

Μερικοί από αυτούς τους συνθέτες είναι οι ακόλουθοι:

⦁ Francis Johnson (1792 - 1844)

Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός συνθέτης που δημοσίευσε τα έργα του σε παρτιτούρες καθώς και ο πρώτος Αφροαμερικανός που έδωσε δημόσια συναυλίες. Υπήρξε βιρτουόζος του βιολιού, δάσκαλος μουσικής και ως συνθέτης έγραψε πάνω από 200 έργα, που περιλαμβάνουν μπαλάντες, πατριωτικές πορείες, Αιθιοπικά τραγούδια, χορευτικά κομμάτια, κλπ…



⦁ George Bridgetower (1778 - 1860)

Γεννήθηκε στην Πολωνία από πατέρα Ινδό και μητέρα Γερμανίδα, οι οποίοι μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου ο μικρός George έπαιξε σόλο βιολί στο Druly Lane Theatre σε ηλικία 10 ετών. Το 1803 επισκέφθηκε τη Βιέννη, όπου έπαιξε μαζί με τον Μπετόβεν. Ο Μπετόβεν ενθουσιάστηκε με το ταλέντο του και του αφιέρωσε το έργο του «Violin Sonata No. 9 in A minor», όμως στην πορεία τσακώθηκαν και ο Μπετόβεν άλλαξε την αφιέρωση.



⦁ Samuel Coleridge – Taylor (1875 - 1912)

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, η μητέρα του ήταν Αγγλίδα και ο πατέρας του από τη Sierra Leone. Η μητέρα του του έδωσε αυτό το όνομα με έμπνευση από τον ποιητή Samuel Taylor Coleridge. Είχε τόσο μεγάλο ταλέντο στο βιολί, που σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτός στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής. Όταν στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε συναυλίες στην Αμερική, οι λευκοί μουσικοί της Νέας Υόρκης τον αποκαλούσαν «ο Αφρικανός Mahler».




⦁ William Grant Still (1895 - 1978)

Ο διάσημος Αφροαμερικανός συνθέτης συνέθεσε περίπου 200 έργα, στα οποία περιλαμβάνονται 5 συμφωνίες, 4 μπαλέτα, 9 όπερες, χορωδιακά έργα, μουσική δωματίου και συνθέσεις για σόλο μουσικών οργάνων. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός συνθέτης που διηύθυνε μια μεγάλη αμερικανική συμφωνική ορχήστρα, ο πρώτος Αφροαμερικανός που όπερά του παίχτηκε από μεγάλη εταιρεία και από την εθνική τηλεόραση των Η.Π.Α.



⦁ Florence Price (1887 - 1953)

Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως συμφωνική συνθέτρια και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που η μουσική της παίχτηκε από μεγάλη συμφωνική ορχήστρα το 1933. Ήταν εξαιρετική πιανίστα και δασκάλα μουσικής ενώ ως συνθέτρια συνέθεσε πάνω από 300 έργα, που περιλαμβάνουν 4 συμφωνίες, 4 κονσέρτα, μουσική δωματίου, χορωδιακά κομμάτια,, κλπ…



⦁ Scott Joplin (1868 - 1917)

Έγινε γνωστός από την πρώτη του κωμική σύνθεση με τίτλο «Maple Leaf Rag» και συνέχισε να δημιουργεί σε κωμικό στυλ, γεγονός που χαρακτήρισε ολόκληρη την πορεία του. Έπαιζε μαντολίνο, κιθάρα και ήταν δάσκαλος πιάνου. Αρχικά εργαζόταν ως εργάτης στις γραμμές του σιδηροδρόμου, αλλά άφησε τη δουλειά του για να ακολουθήσει το δρόμο της μουσικής. Συνέθεσε συνολικά 40 κωμικά έργα, 1 κωμικό μπαλέτο και 2 όπερες.



⦁ Margaret Bonds (1913 - 1972)

Η μητέρα της ήταν μουσικός στην εκκλησιαστική χορωδία και την δίδαξε πιάνο στο σπίτι. Η ίδια είχε ένα έμφυτο ταλέντο στη σύνθεση, δημιουργώντας το πρώτο της έργο με τίτλο «Marquette Street Blues» στην ηλικία των 5 ετών. Αργότερα οι συνθέσεις της πάντρεψαν τις αφρικανικές θρησκευτικές μελωδίες με την δυτική κλασική μουσική. Ήταν μία από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες γυναίκες που κέρδισαν αναγνώριση στις Η.Π.Α.



⦁ George Walker (1922 - 2018)

Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που έκανε διδακτορικό στη μουσική. Επίσης ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που βραβεύτηκε με Pulitzer για το έργο του «Lilacs» το 1996. Δημοσίευσε πάνω από 90 συνθέσεις του, μεταξύ των οποίων σονάτες για τσέλο και πιάνο, για βιολί και πιάνο και βιόλα και πιάνο. Το πιο γνωστό έργο του είναι το «Lyric for Strings».


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!