Οι Cumgirl18 στο Stages Alive της Στέγης Ωνάση

Female post social media punk.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Από μια στιγμή και μετά το Stages Alive, ο κύκλος βιντεοσκοπημένων συναυλιών της Στέγης Ωνάση, σταμάτησε να περιλαμβάνει μόνον ελληνικά ονόματα και πέρασε και σε μερικά ξένα. Ένα από αυτά είναι και οι Cumgirl18 που μάλιστα ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι Cumgirl18 είναι ένα αμερικανικό γυναικείο κουαρτέτο που αποτελείται από τις κιθαρίστριες Avishag Rodrigues και Veronika Vilim, την μπασίστρια Lida Fox και την ντράμερ Chase Lombardo. Τραγουδούν εναλλάξ οι τρεις πρώτες ενώ και η ντράμερ κάνει φωνητικά.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε και έχει σαν έδρα του την Νέα Υόρκη, διαχρονικά την μητρόπολη του αμερικανικού punk. Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι τυπικά είναι – και δηλώνουν – punk. Δεν πρόκειται φυσικά για το νεοϋορκέζικο no wave, ούτε καν για το τυπικό αμερικανικό punk των Ramones αλλά ούτε και για την harcore punk σκηνή της δεκαετίας του ’80 και των αρχών εκείνης του ’80. Οι αναφορές τους είναι κυρίως στην punk σκηνή της αρχής της δεκαετίας του ’00 η οποία πολύ συχνά διασταυρωνόταν – και μερικές φορές ακόμα και ταυτιζόταν – με εκείνη του nu disco που αμφότερες φυσικά άνθησαν κατά βάση στο Μεγάλο Μήλο.

Οι αληθινές ρίζες τους όμως πηγαίνουν πολύ πιο πίσω, στο proto punk των New York Dolls και, ακόμα περισσότερο, στις Runaways. Οι Runaways ήταν ένα αμερικανικό γυναικείο rock αρχικά κουαρτέτο και μετά κουιντέτο που σχημάτισε το 1975 ο πολύ γνωστός παραγωγός και μάνατζερ Kim Fowley. Διαλύθηκαν το ’79 έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερα albums και στη συνέχεια οι δύο κιθαρίστριες και τραγουδίστριες, πολύ περισσότερο επιτυχημένα βέβαια η Joan Jett και λιγότερο η Lita Ford, ακολούθησαν προσωπικές διαδρομές.

Η εμφάνιση των Cumgirl18 βιντεοσκοπήθηκε στο πρώτο υπόγειο της Στέγης Ωνάση χωρίς την παρουσία κοινού. Μόνες τους πάνω στη σκηνή λοιπόν αποκαλύπτονται ως περισσότερο rock παρά punk, κάτι σαν «εκσυγχρονισμένη» από κάθε πλευρά σημερινή εκδοχή των Runaways με στοιχεία και «δάνεια» όμως από πολλά ονόματα εξίσου πολλών ιδιωμάτων και πιο «επίμονους» ρυθμούς οι οποίοι συχνά φτάνουν να γίνουν ακόμα και χορευτικοί.\

1.jpg

Χωρίς ίχνος noise και «βρομιάς» στον ήχο τους οι Cumgirl18 παίζουν μάλλον ένα...turbo hard rock που το πρόβλημα του όμως είναι ότι διαθέτει ελάχιστα ως και καθόλου κιθαριστικά ριφ τα οποία να τραβούν το ενδιαφέρον αλλά αντίθετα είναι μάλλον μονότονο. Κυριότερο ατού τους από μουσικής πλευράς θεωρώ τα δυναμικά ρεφρέν τους που, ανεξάρτητα από το ποια τραγουδά, είναι σχεδόν πάντα χορωδιακά και των τεσσάρων με την πολυφωνία αυτή να κερδίζει, έστω και προσωρινά, τον/την ακροατή/ια. Ισως γιατί και οι ίδιες αισθάνονται την ανάγκη να προσδώσουν λίγο περισσότερη ποικιλία λίγο πριν το τέλος η Avishag Rodrigues αφήνει την κιθάρα της και στρέφεται σε ένα synthesizer οπότε για ένα – δύο κομμάτια μετατρέπονται σε electro punk, ακόμα και dance που όμως είναι πολύ λίγο εμπνευσμένο ή ευρηματικό ώστε να είναι ενδιαφέρον.

Περισσότερο ακόμα και από punk οι Cumgirl18 δηλώνουν φεμινιστικό γκρουπ και μάλιστα θεωρούνται «σημαιοφόροι» του σημερινού φεμινιστικού κινήματος στην Αμερική. Η άποψη τους περί φεμινισμού όμως είναι τουλάχιστον πολύ ιδιαίτερη. Πήραν το όνομα τους από ένα sex dating app. Το πρώτο τους single είχε τον τίτλο «Cicciolina» και προφανώς είχε σαν θέμα και ήταν αφιερωμένο στη γνωστή Ιταλίδα πορονοστάρ που οι ίδιες θεωρούν «μια ηρωίδα της εποχής μας για το γυναικείο κίνημα».

Είναι φανερό ότι οι Cumgirl18 δεν πιστεύουν ότι το σεξ είναι απλά μια ανάγκη μα και απόλαυση του ανθρώπου αλλά ένα μέσο απελευθέρωσης των γυναικών. Κάτι τέτοιο μπορεί να ίσχυε στην δεκαετία του ’60 με την σεξουαλική επανάσταση αλλά ποια σημασία μπορεί να έχει και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην εποχή μας; Οι ίδιες βέβαια το πιστεύουν και με το παραπάνω και το δείχνουν τόσο με τη θεματολογία της πλειονότητας των τραγουδιών τους όσο και με τη σκηνική παρουσία τους.

Στην περίπτωση τους η σκηνική παρουσία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι για άλλους/ες μουσικούς καθώς το δεύτερο ενδιαφέρον τους μετά το σεξ είναι η μόδα. Σε τέτοιο βαθμό ώστε στις ΗΠΑ να θεωρούνται fashion icons, να «παίζουν» πολύ δυνατά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το στιλ τους να έχει πολύ μεγάλη επίδραση σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό από τις μουσικόφιλες.

Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να με κάνουν να αναρωτηθώ κάτι, παραπάνω από ένας αιώνας πια φεμινιστικού κινήματος ώστε οι γυναίκες να θεωρηθούν επιτέλους εξίσου και από κάθε πλευρά άνθρωποι με τους άντρες και τόσοι αγώνες χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων γυναικών έγιναν για να καταλήξουμε σε κάποιες influencers που διεκδικούν το δικαίωμα να προκαλούν σεξουαλικά όσο θέλουν χωρίς να «κακοχαρακτηρίζονται» και επιπλέον το θεωρούν αυτό…επανάσταση; Εστω και αν παίζουν μουσικά όργανα και τραγουδούν…Δώστε εσείς την δική σας απάντηση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία δωρεάν και όσες φορές θέλετε εδώ:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!