Σκαλίζοντας παλιά τεύχη του Γαστρονόμου της Καθημερινής αλλά και του Gourmet της Ελευθεροτυπίας, πέρα από την υπενθύμιση του πόσου ξεχωριστά ήταν -και είναι όσον αφορά το πρώτο- στάθηκα ξανά και σε υπεροπολύτιμες στήλες τους.
Ανάμεσά τους και αυτές που σχετίζονται με την εποχικότητα των… πρώτων υλών και το… καλάθι του μήνα.
Μεταφέρω λοιπόν τον πλούτο τους, φιλτραρισμένο μέσα και από τη δική μου ματιά.
Έχουμε και λέμε λοιπόν για το Νοέμβριο…
Ακτινίδια, ρόδια, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, πορτοκάλια, λωτοί, κυδώνια αλλά και αχλάδια και μήλα.
Νέας εσοδείας αμύγδαλα και καρύδια αλλά και κάστανα.
Από λαχανικά παίζουν κουνουπίδια, μπρόκολα, σέλινα, σπανάκια, ραπανάκια, ρόκα (καλλιεργημένη αλλά και άγρια), πρασινοσαλάτες, πράσα και… λάχανα, όπως και τα ωφελιμότατα λαχανάκια Βρυξελλών.
Και βέβαια τα «αγιασμένα» χόρτα πολλών και διαφορετικών ειδών. Αν συνδυάσετε μάλιστα κάποια εκδρομούλα, αφού ο καιρός είναι καλός, κάντε και τη δική σαν «επιδρομή» στα αγριόχορτα.
Αφθονία ψαριών Νοέμβρη μήνα, από ταπεινότατα έως και αριστοκρατικότατα. Γαύρος, Αθερίνα, σαφρίδια, και βραστόψαρα και «ανεβαίνουμε»… γοφάρια, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, τόνος, λιθρίνια, σκορπίνες, πεσκανδρίτσα, σφυρίδα, συναγρίδα, φαγκρί.
Γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια (είναι μες τη γλύκα και την τρυφεράδα αυτήν την περίοδο) και χταπόδια επίσης.
Επιτρέπεται η αλιεία για κυδώνια, βόνγκολες, στρείδια, αχιβάδες ενώ εξακολουθούν νας είναι «νόμιμες» και οι γυαλιστερές.
Στα κρεατικά τα χοιροσφάγια γεννούν… φρέσκα λουκάνικα, πηχτή και «κάβα» για ωραία παστά.
Τέλος το Νοέμβριο τα φρέσκα τυριά είναι στον… ανθό τους: Ανθότυρα, μυζήθρες, κοπανιστή και άλλα παρεμφερή!
Ανάμεσά τους και αυτές που σχετίζονται με την εποχικότητα των… πρώτων υλών και το… καλάθι του μήνα.
Μεταφέρω λοιπόν τον πλούτο τους, φιλτραρισμένο μέσα και από τη δική μου ματιά.
Έχουμε και λέμε λοιπόν για το Νοέμβριο…
Ακτινίδια, ρόδια, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, πορτοκάλια, λωτοί, κυδώνια αλλά και αχλάδια και μήλα.
Νέας εσοδείας αμύγδαλα και καρύδια αλλά και κάστανα.
Από λαχανικά παίζουν κουνουπίδια, μπρόκολα, σέλινα, σπανάκια, ραπανάκια, ρόκα (καλλιεργημένη αλλά και άγρια), πρασινοσαλάτες, πράσα και… λάχανα, όπως και τα ωφελιμότατα λαχανάκια Βρυξελλών.
Και βέβαια τα «αγιασμένα» χόρτα πολλών και διαφορετικών ειδών. Αν συνδυάσετε μάλιστα κάποια εκδρομούλα, αφού ο καιρός είναι καλός, κάντε και τη δική σαν «επιδρομή» στα αγριόχορτα.
Αφθονία ψαριών Νοέμβρη μήνα, από ταπεινότατα έως και αριστοκρατικότατα. Γαύρος, Αθερίνα, σαφρίδια, και βραστόψαρα και «ανεβαίνουμε»… γοφάρια, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, τόνος, λιθρίνια, σκορπίνες, πεσκανδρίτσα, σφυρίδα, συναγρίδα, φαγκρί.
Γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια (είναι μες τη γλύκα και την τρυφεράδα αυτήν την περίοδο) και χταπόδια επίσης.
Επιτρέπεται η αλιεία για κυδώνια, βόνγκολες, στρείδια, αχιβάδες ενώ εξακολουθούν νας είναι «νόμιμες» και οι γυαλιστερές.
Στα κρεατικά τα χοιροσφάγια γεννούν… φρέσκα λουκάνικα, πηχτή και «κάβα» για ωραία παστά.
Τέλος το Νοέμβριο τα φρέσκα τυριά είναι στον… ανθό τους: Ανθότυρα, μυζήθρες, κοπανιστή και άλλα παρεμφερή!