Άννα Μυκωνίου: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αποκλεισμό»

Η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το φετινό «Φεστιβάλ Επταπυργίου» και άλλα ωραία και ενδιαφέροντα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με τρεις βραδιές (21, 22, 23 Ιουνίου) αφιερωμένες στα παιδιά ανοίγει και φέτος η αυλαία για το 4ο Φεστιβάλ Επταπυργίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, στην εσωτερική αυλή του Γεντί Κουλέ. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το ταξίδι του, το καλοκαίρι του 2019, πέρασε δυο δύσκολα χρόνια πανδημίας και αποτελεί πλέον βασικό πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδος.

Με αυτή την αφορμή συνομιλήσαμε με την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία του Φεστιβάλ Επταπυργίου και τις φετινές εκδηλώσεις, όσο και στις δραστηριότητες και στα μελλοντικά σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού. Η συζήτησή μας, νομίζω, πως παρουσιάζει ενδιαφέρον…

Θα ήθελα καταρχήν να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Ποιος ήταν ο εμπνευστής του και πότε ξεκίνησε;

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου άνοιξε τις πύλες του, ως χώρος πολιτισμού, το 2019, μετά από δική μας πρόταση στο Υπουργείο πολιτισμού. Ένας από τους στόχους του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι να αναδείξουμε τη μνημειακή κληρονομιά της Περιφέρειας μας. Με αυτό το σκεπτικό, επισκέφτηκα τα τελευταία χρόνια, με τους συνεργάτες μου, πολλά από τα μνημεία μας, αναζητώντας την κατάλληλη εκδήλωση για τον κάθε χώρο. Η εσωτερική αυλή του Επταπυργίου με γοήτευσε με την ιστορία της και την ιδιαίτερη αισθητική της. Για μένα το ζητούμενο είναι να εντάξουμε μνημεία τέτοιας αισθητικής στην πολιτιστική παιδεία και ζωή του πολίτη, μέσα από όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις υψηλού κύρους και αισθητικής. Σκεφτείτε πόσο γοητευτικό είναι να παρακολουθήσεις συναυλία σε ένα μνημείο τέτοιας ομορφιάς, στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, να δεις Όπερα σε ένα φυσικό σκηνικό κάτω από τον έναστρο ουρανό, να δεις μια θεατρική παράσταση που μεταφέρει θραύσματα από τις ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν, έζησαν μαρτύρησαν σε αυτόν.

Έτσι ξεκίνησε η ιδέα, ο βαθμός δυσκολίας όμως, να μετατρέψεις έναν αρχαιολογικό χώρο σε θέατρο ήταν και παραμένει εξαιρετικά μεγάλος.

Τι θα παρακολουθήσουμε φέτος στο μαγικό χώρο εκδηλώσεων του Επταπυργίου;

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει φέτος έξι παραγωγές, όλες στημένες από το Κέντρο Πολιτισμού. Ξεκινάμε 21, 22 & 23 με την όπερα για παιδιά και νέους «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίστηκε με την σκέψη να κάνουμε άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους. Τα προσκαλούμε λοιπόν, μέσα από δύο παραγωγές, - να γνωρίσουν το μνημείο του Επταπυργίου και να δημιουργήσουν και αυτά μνήμες στην γοητευτική αυλή του. Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 28 & 29 Ιουλίου οι αναμενόμενες πιά βραδιές ποίησης και μουσικής, σε κείμενα -λογοτεχνική μελέτη δική μου. «Οδυσσέας Ελύτης-Με φως ελληνικό». Μια παράσταση λόγου και μουσικής που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα, της Μαρίας Κωστράκη και τις απαγγελίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

3 και 4 Ιουλίου θα «JAZZάρουμε» με μια μπάντα σαξοφώνων και τον Θοδωρή Μαραντίνη, την Ευρυδίκη και τον Μύρωνα Στρατή σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα, όλο εκπλήξεις. Με τις δυο αυτές βραδιές ευελπιστούμε να ανηφορίσουν και οι έφηβοι στο Επταπύργιο, σε ένα πάρτι για όλες τις ηλικίες.

7 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα «Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Κώστα Ματσίγκο» που υποδέχεται οκτώ εξαιρετικούς ερμηνευτές σε μια ατμοσφαιρική βραδιά: Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Πρατσινάκης, Έφη Ναβροζίδου, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Νάνα Μπινοπούλου, Μαρίνα Ματσίγκου.

11 και 12 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα με τίτλο «ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ-60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ», μια μεγάλη συναυλία με ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο της μεγάλης καριέρας της. Εκτός από τη Μαρία Φαραντούρη συμμετέχει και η Εύη Σιαμαντά.

Το Φεστιβάλ μας ολοκληρώνεται 18 & 19 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη που ανηφορίζει στο Επταπύργιο με μια Συμφωνική ορχήστρα, την Jovenata ensemble, το λαϊκό σχήμα «Πριγκηπέσσα» και μια ροκ μπάντα καθώς και δυο χορωδίες. Εκατό και πλέον καλλιτέχνες σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που τιμά την 40χρονη πορεία του αγαπημένου Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Με ποιο κριτήριο επιλέγονται τα θέματα και οι καλεσμένοι των εκδηλώσεων;

Οι παραγωγές που παρουσιάζονται είναι όλες καλλιτεχνικές ιδέες του φορέα μας. Και είναι ένα από τα ελάχιστα Φεστιβάλ στην Ελλάδα που δεν φιλοξενεί ξένες εκδηλώσεις αλλά παρουσιάζει πρωτότυπη δουλειά.

Μία από τις βασικές μας αρχές είναι ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε αποκλεισμό. Δεν βάζουμε στεγανά. Αγαπάμε εξίσου το ρεμπέτικο, τα σεφαραδίτικα την τζαζ και την Όπερα. Αγαπάμε το θέατρο, την ποίηση και το χορό. Κάθε είδος αν το προσεγγίσεις σοβαρά και το σεβαστείς παρουσιάζει αριστουργήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα του αποτελέσματος, με κάθε κόστος. Είμαστε απαιτητικοί με τους συνεργάτες μας και για κάθε εκδήλωση υπάρχει πολύμηνη προετοιμασία, πρόβες, και πάλι πρόβες.

Σημαντικό επίσης για μας είναι να παρουσιάζονται δρώμενα που λείπουν από την πόλη μας: Όπερα, Βραδιές ποίησης και μουσικής, μεγάλα συμφωνικά έργα με σημαντικούς σολίστες, αφιερώματα σε καλλιτέχνες με πολυπληθή σχήματα και χορωδίες. Αυτό που λείπει και που συνηθίζουμε να λέμε μεγάλες παραγωγές.

Θα θέλατε να κάνετε ιδιαίτερη μνεία σε κάποιες από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις του Φεστιβάλ;

Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ Επταπυργίου θεωρώ την Όπερα «Cavalleria Rusticana», με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το 2019, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά και η βραδιά ποίησης και μουσικής «Οι καταραμένοι ποιητές» σε κείμενα λογοτεχνική μελέτη δικά μου, το 2022.

Πολυαγαπημένο επίσης το αφιέρωμα στο έργο του Γιώργου Καζαντζή το 2021. Το φινάλε με τους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Βασίλη Λέκκα, Λιζέτα Καλημέρη, Κώστα Πρατσινάκη, Παντελή Θαλασσινό να τραγουδούν τις «Μέλισσες», ξεπέρασε τις 240 χιλιάδες προβολές στη σελίδα του Κέντρου πολιτισμού ΠΚΜ στο Facebook.

Ποιες άλλες εκδηλώσεις διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Το Κέντρο Πολιτισμού ΠΚΜ παρουσιάζει θεματικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, ομιλίες ψυχολογικής ενδυνάμωσης, φιλοσοφικά σεμινάρια, όλο τον χρόνο στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Περιφέρεια. Έχει καθιερώσει τις «Βραδιές πολιτισμού» στους πανέμορφους κήπους της Βίλας Αλλατίνη, ενώ παρουσιάζει κάθε χρόνο και το «Επίσημο Ένδυμα», μια βραδιά με έναν εναλλακτικό καλλιτέχνη και συμφωνική ορχήστρα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δικές μας παραγωγές και καλλιτεχνικές προτάσεις και αυτό έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Πώς αντιμετωπίσατε τις δυσκολίες στην περίοδο της πανδημίας; Νιώθετε πως έχουμε επιστρέψει στο 100% στην προ covid εποχή;

Δεν σταματήσαμε λεπτό. Καλωδιώσαμε ένα θέατρο στη Θεσσαλονίκη και κάναμε σχεδόν καθημερινά live streaming στηρίζοντας τους καλλιτέχνες μας αλλά και κρατώντας συντροφιά στον κόσμο που είχε ανάγκη να ξεφύγει. Και παρουσιάσαμε από Καραγκιόζη για τα παιδιά, stand up comedy, συναυλίες όλων των ειδών, διαλέξεις, λογοτεχνικά αφιερώματα ως και οδοιπορικά στην πόλη. Το live streaming, ήταν «…μια κάποια λύση», όπως λέει και ο Καβάφης στους «Βαρβάρους». Μια κάποια λύση για να απαλύνουμε την μοναξιά της καραντίνας και να δώσουμε στο κοινό επιλογές διασκέδασης. Μια κάποια λύση για να στηρίξουμε οικονομικά τους καλλιτέχνες μας που επλήγησαν. Αλλά δεν υποκαταστήσαμε το ζωντανό θέαμα. Μια «παράξενη» εποχή, που δεν έχουμε πάρει ακόμα την απαραίτητη απόσταση για να την αξιολογήσουμε, αλλά σίγουρα, θέλω να πιστεύω ότι την έχουμε αφήσει πίσω μας.

Οι δραστηριότητες στους Νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, είναι ανάλογες με αυτές της συμπρωτεύουσας;

Προσπαθούμε όσο μας επιτρέπει το budjet μας. Αλλά θα ήθελα να ήταν περισσότερες

Υπάρχει ενδιαφέρον στην επαρχία για τις «δύσκολες» και αντιεμπορικές εκδηλώσεις;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι συγκινητικό. Έχουμε παρουσιάσει Όπερα στο Ζινζιρλί Τζαμί στις Σέρρες, Συναυλία με οκτώ Άρπες στο Κιλκίς, εκπαιδευτικά προγράμματα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε πολλές πόλεις. Πάντα η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και το κοινό θερμό.

Υπάρχει η προοπτική για την πραγματοποίηση περισσότερων εκδηλώσεων ή αφιερωμάτων που σχετίζονται με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του;

Αγαπάμε το ρεμπέτικο και το καλό λαϊκό τραγούδι. Το κοινό της Θεσσαλονίκης ακούει με την ίδια ευκολία, ρεμπέτικα, λαϊκά, σεφαραδίτικα, και παραδοσιακά. Κοινή συνισταμένη και απαραίτητη προϋπόθεση η ποιότητα. Η πολυπολιτισμικότητα είναι εξάλλου ένα από τα στοιχεία της παράδοσης μας εδώ στην Κεντρική Μακεδονία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

Προγραμματίζουμε ήδη το επόμενο «Επίσημο Ένδυμα», τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με ένα κορυφαίο ερμηνευτή και τραγουδοποιό. Μετά τον Κραουνάκη, τον Μουζουράκη και τον Πορτοκάλογλου ράβουμε φέτος το «Επίσημο Ένδυμα» του Αλκίνοου Ιωαννίδη...


Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου και πώληση εισιτηρίων εδώ.
02.AFISAFESTIVAL

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!