Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη στο «Γεντί» της Σαλονίκης

Όσα μαγικά συνέβησαν στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 30χρονα μιας ιστορικής ταβέρνας της πόλης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Θαλασσινά παλάτια» στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Ήταν Σάββατο 9 Απριλίου 2016 και με αφορμή τις εμφανίσεις του Βαγγέλη Κορακάκη στη «Βεντέττα» της Θεσσαλονίκης, αλλά και την επικείμενη κυκλοφορία του δίσκου της συνεργασίας του με τον Γιώργο Νταλάρα, με τίτλο «Θαλασσινά παλάτια», το μεσημέρι είχαμε κανονίσει να βρεθούμε με τον Βαγγέλη, αρχικά για φαγητό και στη συνέχεια για την ηχογράφηση μιας συνέντευξης που θα «έπαιζε» μετά από λίγες μέρες στην εκπομπή μου «Εγώ, δεν έχω βγάλει το…ωδείο».

Από το πρωί του Σαββάτου σκεπτόμουν ποιο θα ήταν το ιδανικότερο μέρος για να του προτείνω να πάμε για φαγητό και να ευχαριστηθεί, αλλά δεν έβρισκα κάτι. Κάποια στιγμή ζήτησα από τη γυναίκα μου να με «ξεμπλοκάρει».

-«Γιατί δεν πάτε στο “Γεντί”; Εκεί θα του αρέσει 100%...» μου είπε.
-«Αυτό είναι! Πώς και δεν το σκέφτηκα πιο πριν;»


Το «Γεντί» είναι μια από τις ιστορικές ταβέρνες της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τις φυλακές του Επταπυργίου.

Σε λίγη ώρα πήρα τον Βαγγέλη από το ξενοδοχείο που διέμενε και ξεκινήσαμε για το Γεντί Κουλέ, πηγαίνοντας από την παραλία της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της διαδρομής ακούγαμε το cd με τα «Θαλασσινά παλάτια» στην τελική του μορφή, μιξαρισμένο και τελειωμένο, αλλά πριν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά από το Ogdoo Music Group. O Βαγγέλης άκουγε για πρώτη φορά τον δίσκο ολοκληρωμένο και, ενθουσιασμένος από αυτή τη συνεργασία, σχολίαζε διαρκώς:

«Άκου εδώ το ταξίμι του μπουζουκιού».
«Τα μπάσα εδώ είναι πολλά».
«Ωραία δεν το λέει ο Βασιλάκης μου;»
«Ο Νταλάρας δεν παίζεται. Είναι μια κατηγορία μόνος του!»
«Για κοίτα ρε που ήρθα στη Θεσσαλονίκη για να ακούσω τον δίσκο τελειωμένο!»


«Κάπου εδώ μένει ένας Κορακακιστής!»

Ανεβαίνοντας την Ι.Παπαρέσκα, το στενό δρομάκι που οδηγεί στο Γεντί Κουλέ, ο Βαγγέλης μου είπε:

-«Κάπου εδώ πρέπει να μένει ένας Κορακακιστής!»
-«Τι να σου πω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο»
του απάντησα.

Πάρκαρα το αυτοκίνητο και, λίγο πριν μπούμε στην ταβέρνα, βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες μπροστά από τις παλιές φυλακές του Γεντί Κουλέ.
02.KORAKAKIS GENTI
Μπαίνοντας στο μαγαζί, τύχαμε πολύ ζεστής υποδοχής από το προσωπικό, λόγω του Βαγγέλη βεβαίως. Κάποια στιγμή, γυρνώντας προς τον κεντρικό τοίχο του μαγαζιού, είδα κάτι που με άφησε άφωνο. Σε ένα ψηλό σημείο του τοίχου, ο καταστηματάρχης είχε κορνιζαρισμένη μια φωτογραφία του Βαγγέλη Κορακάκη!!! Ο «Κορακακιστής», για τον οποίο με ρώτησε λίγο πριν ο Βαγγέλης, ήταν ο καταστηματάρχης! Ο Γιώργος Κύρου… Ο Βαγγέλης είδε τη φωτογραφία και συγκινήθηκε… Βούρκωσε…

Αποτραβήχτηκα προς τα έξω, για να τον αφήσω να απολαύσει τη στιγμή μόνος του. Σε λίγο ήρθε κι εκείνος κι έκατσε για να παραγγείλουμε. Δεν πέρασε ένα τέταρτο και κατέφθασε με ένα μηχανάκι κι ο Γιώργος ο «Κορακακιστής». Δεν ξέρω αν ειδοποιήθηκε από τους υπαλλήλους, ότι στο μαγαζί ήρθε ο Κορακάκης ή αν θα ερχόταν ούτως ή άλλως. Δεν έχει και σημασία άλλωστε. Χάρηκε, ενθουσιάστηκε και συγκινήθηκε και ο Γιώργος, ο οποίος είχε παρακολουθήσει δεκάδες συναυλίες του Βαγγέλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία! Εγώ, αν και είχα πάει αρκετές φορές στο μαγαζί, δεν είχα ιδέα για τη λατρεία του Γιώργου προς τον Βαγγέλη. Δεν έτυχε να μιλήσουμε ποτέ ιδιαιτέρως…

30 χρόνια «Γεντί» Μια αξέχαστη γιορτή…

Εκείνο το ανοιξιάτικο μεσημέρι του 2016 έπεσε και ο «σπόρος» της πραγματοποίησης της εκδήλωσης της περασμένης Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο βράδι ο Βαγγέλης με τον Βασίλη Κορακάκη και οι συνεργάτες τους μουσικοί έπαιξαν στη λαϊκή σκηνή του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητής», ενώ το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου θα έπαιζαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα. Οπότε, η ενδιάμεση μέρα ήταν η καλύτερη για να διοργανώσει ο Γιώργος Κύρου μια γιορτή για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων λειτουργίας του «Γεντί», προσκαλώντας τον Βαγγέλη Κορακάκη με την ορχήστρα του.

Όπως και έγινε την Παρασκευή το βράδυ («Παναΐτσα μου»!). Η βραδιά ξεκίνησε με «έντεχνα» λαϊκά τραγούδια από τον Μιχάλη Παπαζήση και τον Φώτη Ιωαννίδη στο μπουζούκι, που εμφανίζονται σταθερά στο «Γεντί», οι οποίοι παρέδωσαν τη «σκυτάλη» στον Βαγγέλη και τον Βασίλη Κορακάκη, που τραγούδησαν και έπαιξαν μπουζούκι, τη Σταυρούλα Μανωλοπούλου που επίσης τραγούδησε, τον Αλέξανδρο Καμπουράκη, που κέρδισε τις εντυπώσεις με το ακορντεόν του, τον Σταμάτη Πετσάκο με την κιθάρα του και τον Νίκο Γύρα, που αντικατέστησε το μπάσο της προηγούμενης βραδιάς με μπαγλαμά. Μαζί τους έπαιξαν επίσης ο Θεόφιλος Ζερβός (μπουζούκι) και ο Πέτρος Πετράκης (κιθάρα), ενώ, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, όλοι οι θαμώνες συνεισφέραμε τραγουδώντας τα μεγάλα τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη, που «μπερδεύονταν» γλυκά με αθάνατα, παλιά λαϊκά τραγούδια.

Συγκινημένος ο Γιώργος Κύρου έκοψε την γενέθλια τούρτα του «Γεντί», απένειμε μια αναμνηστική πλακέτα στον Βαγγέλη και αναμνηστικά μετάλλια στους πιο πιστούς θαμώνες του μαγαζιού…

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη γιορτή ταξίδεψαν από την Κατερίνη ο Θανάσης Κουστιάνης και ο Παναγιώτης Λυμπανοβνός, πρόεδρος και μαέστρος, αντίστοιχα, της Πολυτονικής Ορχήστρας Κατερίνης, που πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε ένα εξαίσιο αφιέρωμα στον Βαγγέλη Κορακάκη, παρουσία του συνθέτη.
03.KORAKAKIS GENTI

«Αυτή είναι η πεμπτουσία της Θεσσαλονίκης»

Για περισσότερες από τρεις ώρες, μουσικοί, τραγουδιστές, θαμώνες, προσωπικό, γινήκαμε όλοι ένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του Βαγγέλη Κορακάκη, λίγο μετά το κλείσιμο της βραδιάς:

«Ήταν υπέροχα. Συγκινήθηκα. Τους είδες που χόρευαν μέσα στον δρόμο; Όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι εκεί. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Θεσσαλονίκης. Ήταν εκεί ο Τσαουσάκης, ήταν ο Μπίνης, ήταν ο Κουγιουμτζής, εκεί έγραψε ο Καλδάρας το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”… Όλα αυτά… Μαγική βραδιά…»

Νομίζω πως το video που ακολουθεί με τα εκτενή αποσπάσματα όσων συνέβησαν την Παρασκευή το βράδι στο «Γεντί», είναι ο καλύτερος μάρτυρας…

Ακούγονται τα τραγούδια:

1) Πόσο ακόμα να κρατήσω (Βαγγέλης Κορακάκης) Βασίλης Κορακάκης
2) Σιγά τις μαχαιριές σιγά (Γιάννης Βέλλας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Σταυρούλα Μανωλοπούλου
3) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Μιχάλης Παπαζήσης
4) Έρχονται βράδια (Βαγγέλης Κορακάκης) Βασίλης Κορακάκης
5) Μοίρα μου γιατί να κλάψω (Βαγγέλης Κορακάκης) Βαγγέλης Κορακάκης
6) Φέρε μια καλή (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Κώστας Βίρβος) Θανάσης Γιώγλου
7) Χωματόδρομος (Βαγγέλης Κορακάκης) Βαγγέλης Κορακάκης
8) Ένα χτύπημα ακόμα (Βαγγέλης Κορακάκης) Σταυρούλα Μανωλοπούλου
9) Μπρος στο ρημαγμένο σπίτι (Βασίλης Τσιτσάνης) Θανάσης Γιώγλου
10) Πετροβολούσα τη ζωή (Απόστολος Καλδάρας – Γιώργος Σαμολαδάς) Θανάσης Γιώγλου – Γιώργος Κύρου

Video: Θοδωρής Χαϊκάλης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!