H αφιέρωση των Scorpions και τo εκτόπισμα του Alice Cooper

100 φωτογραφίες και ανταπόκριση από τη μεγάλη rock βραδιά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πολλές οι συγκινήσεις και τα στιγμιότυπα που πήραν μαζί τους φεύγοντας οι περίπου 30.000 κόσμος που συγκεντρώθηκε από νωρίς χθες το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο σε μια συναυλία δύο ταχυτήτων.

Από την μία ο Alice Cooper που είχε πολλά χρόνια να εμφανιστεί μπροστά στο ελληνικό κοινό για ένα ολόκληρο σετ – πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 1990 - στο κατάμεστο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, ενώ υπάρχει το πολύ πρόσφατο πέρασμα του στο Ηρώδειο με τον Desmond Child – και οι Scorpions που ίσως διεκδικούν ρεκόρ συναυλιών ξένου συγκροτήματος στην Ελλάδα. Κάπου αναφέρθηκε ότι είναι η 27η συναυλία τους !

Η συγκινητική στιγμή που «έγραψε» στην συναυλία των Scorpions ήταν όταν ο Κλάους Μάινε, η φωνή των «Σκορπιών» από το Αννόβερο, τίμησε τον φίλο και παραγωγό συναυλιών του συγκροτήματός του στην Ελλάδα, τον Τάσο Αλεξόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν τρία χρόνια (Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 2019). Ο Έλληνας οποίος είχε σπουδάσει και ζήσει πολλά χρόνια στην Γερμανία και είχε στενή φιλία με τα μέλη του συγκροτήματος και τον Μάινε προσωπικά.

Το γκρουπ είχε μεγάλη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και ανταποκρινόταν σε κάθε κάλεσμά του για συναυλία στην χώρα μας. Ο Τάσος Αλεξόπουλος δούλευε για αρκετά χρόνια με την σύζυγό του και γνωστή ηθοποιό Μαρία Παπαλάμπρου ως προμότερ συναυλιών και εκείνη συνεχίζει τις παραγωγές και έφερε ξανά τους Scorpions στην Ελλάδα μέσω της εταιρίας Robin4Arts που ίδρυσαν μαζί στο Βερολίνο. Ο Μάινε λοιπόν αφιέρωσε στον Τάσο την απίθανη μπαλάντα του γκρουπ Send Me An Angel.
Dead Babies
Το άλλο δυνατό στιγμιότυπο στο ΟΑΚΑ ήταν η στιγμή που η σύζυγος και συνεργάτιδα του Alice Cooper και χορεύτρια Sheryl Goddard τον κυνηγά στην σκηνή μ’ ένα κηροπήγιο στο ένα χέρι και μια ανθοδέσμη με κόκκινη τριαντάφυλλα στο άλλο φορώντας ένα ματωμένο άσπρο φόρεμα.

Και ενώ ο Cooper ερμηνεύει το Dead Babys (1971) τον πιάνει μετά από ένα στόρι με ένα μωρό και βάζει το κεφάλι του στην λαιμητόμο και τον αποκεφαλίζει ! Στην συνέχεια παίρνει το κεφάλι του και το φιλά στο στόμα ! Για μια στιγμή τρόμαξα με όλα αυτά τα εγκλήματα που ακούμε γύρω μας. Το σκηνικό αυτό ήταν τόσο καλά σκηνοθετημένο που σου έδινε την εντύπωση ότι συμβαίνει στ’ αλήθεια ! Μάλιστα ο αποκεφαλισμός δεν έγινε απευθείας, αλλά είχε το σασπένς του..

Ο Alice Cooper είναι πραγματικά απίθανος στα θεατρικά δρώμενα επί σκηνής και πρωτοπόρος σε αυτό του είδος στο rock γι’ αυτό έχει και το προσωνύμιο «Ο Νονός του Shock Rock».

Βγήκε ακριβώς στις 7.30 μπροστά στο κοινό ως ο special guest της συναυλίας των Scorpions στο πλαίσιο της Rock Believer World Tour 2022 που πραγματοποιούν και πραγματικά έκλεψε την παράσταση καθώς είχε το εκτόπισμα που έλειψε χθες από τους «Σκορπιούς» καθώς η εμφάνισή τους με ένα κάποιο τρόπο μάλλον δεν ικανοποίησε το κοινό που μετρούσε πόσες φορές τους έχει δει έως τώρα.
NITA STRAUSS GOMENARA
Ο Cooper είχε εξαιρετικούς μουσικούς μαζί του, ανάμεσά τους και την κιθαρίστρια Νίτα Στράους, με το δικό της εκτόπισμα, μια μουσικό που πήρε μαζί του στην περιοδεία αυτή, η οποία είναι γεννημένη το 1986 στο Λος Άντζελες. Επίσης είχε μαζί του άλλους πολύ καλούς δύο κιθαρίστες, ένα μπασίστα, έναν ντράμερ ενώ το σετ του περιείχε όπου χρειαζόταν και προηχογραφημένα πλήκτρα που ήταν απαραίτητα στο live του και με εξαιρετικό τρόπο παρουσιάσμενα.

Παρουσίασε ένα πολύ προσεγμένο σετ με περισσότερα παλιότερα τραγούδια του, παρά καινούργια ενθουσιάζοντας το κοινό. Παρ’ όλου που έχει ένα πολύ αξιοπρεπές νέο άλμπουμ, το Detroit Stories αφιερωμένο στην πόλη που τον έθρεψε και τον μεγάλωσε με μεγάλη μουσική παράδοση πίσω, τα καινούργια τραγούδια ήταν δειγματοληπτικά στην συναυλία του.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια κομμάτια που έπαιξε κυρίως παλιότερα : I’m Eighteen (πρώτο κομμάτι), Poison, Billion Dollar Babies, Devil’s Food (ένα κομμάτι του 1976 από το εξαιρετικό άλμπουμ του Welcome to my Nightmare), Seven, Dead Babies και φυσικά την μεγάλη του επιτυχία School’s Out του 1972 που φύλαξε για το τέλος σε μια εκτέλεση medley με το Another Brick In The Wall Pt.2 που τραγούδησε μέσα σε αποθέωση.

Στο σετ του υπήρχαν έντονα σε κάποια μέρη οι βαθιές γι’ αυτόν blues/rock επιρροές και όταν χρειάστηκε έπαιξε φυσαρμόνικα δείχνοντας ένα λιγότερο γνωστό ταλέντο του καθώς είναι πολύ καλός αρμονικίστας.
3 GUITARISTS ALICE COOPER
Αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους περφόρμερ – συνομήλικος με τον Κλάους Μάινε, 74 ετών και οι δύο τους – ο οποίος άλλαξε ουκ ολίγες φορές ενδυματολογικά στη διάρκεια της συναυλίας του, αλλά αυτό που δεν αποχωρίστηκε καμιά στιγμή ήταν τα μαύρα δερμάτινα γάντια του.

Δυστυχώς όσοι πουλούσαν μπλουζάκια έξω από το γήπεδο μάλλον δεν ήταν καλά πληροφορημένοι καθώς είχαν μόνο των Scorpions, αλλιώς θα ξεπουλούσαν με τον Alice Cooper.

Scorpions

Μιάμιση ώρα κράτησε το σετ του, έως τις 9, χωρίς encore, και με καθυστέρηση περίπου 25 λεπτών ανέβηκαν στην σκηνή οι Scorpions, στις 10 παρά 5. Μπήκαν κατευθείαν όταν ανέβηκε η οθόνη που έκρυβε την σκηνή και άρχισε το δικό τους μουσικό ταξίδι ενώ χιλιάδες κινητά φώτισαν το στάδιο, όπως γινόταν παλιά με αναπτήρες.

Στο δεύτερο κομμάτι εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στα matrix πίσω από τον Ελληνο-σουηδό ντράμερ τους Mikkey Dee (Μιχάλης Δελάογλου), με θητεία και στους Motorhead, που αργότερα επεφύλαξε ένα καταπληκτικό σόλο ντραμς για το οποίο αποθεώθηκε από το κοινό.

Ο Κλάους Μάινε εμφανίστηκε μαυροντυμένος με το κλασικό πια μαύρο καπέλο του και τα επίσης κλασικά μαύρα γυαλιά περίεργου σχήματος λέγοντας σε πολύ καλά ελληνικά «Καλησπέρα Αθήνα. Πώς είστε ;». Την ίδια στιγμή μια ολόκληρη πόλη έπαιρνε φωτιά πίσω στα matrix αλλά και στην…πραγματικότητα καθώς το κοινό τον αποθέωνε.
IMG 3643
Ο διάσημος κιθαρίστας τους Ρούντολφ Σένκερ με καπέλο, μαύρα γυαλιά και αθλητικό μαύρο φανελάκι είχε καλή παρουσία, αλλά ακόμη πιο ενθουσιώδης ήταν ο δεύτερος κιθαρίστας τους Matthias Jabs, ενώ το 5μελές σχήμα συμπλήρωνε ο Πολωνός μπασίστας Pawel Maciwoda.

Με νέο άλμπουμ επίσης οι Scorpions που ο τίτλος του έδωσε τίτλο στην παγκόσμια περιοδεία τους από το οποίο έπαιξαν αρκετά τραγούδια που όμως σε αυτά δεν βρίσκονται οι πραγματικοί Scorpions.

Φυσικά η διάσημη μπαλάντα τους Wind Of Change δεν θα μπορούσε να λείπει από το σετ τους, τραγούδι το οποίο αφιέρωσαν στον ουκρανικό λαό και τα χρώματα της Ουκρανίας πήραν τη θέση στο σήμα της ειρήνης που σχηματίστηκε στα matrix. Ακολούθησαν τα Blackout και Big City Nights στην πιο αποθεωτική τους στιγμή, ενώ ο Μάινε περιέφερε την ελληνική σημαία που έγραφε Scorpions.
IMG 4000
Στο encore αποχαιρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο το πιστό κοινό τους χαρίζοντας τους δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους : Still Loving You και Rock You Like A Hurricane.

Ναι αυτό το σετ τους ήταν μικρότερο και με λιγότερες κλασσικές επιτυχίες από την προηγούμενη πολύ καλύτερή τους εμφάνιση στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Όπως και να έχει οι Scorpions είναι αξία, από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού και όπως υποσχέθηκαν και οι ίδιοι θα τους ξαναδούμε.

Τελικά παρά τις φήμες Scorpions και Alice Cooper δεν συνευρέθηκαν χθες επί σκηνής.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!