Ο Πουλικάκος στο Κύτταρο ξανάγινε…18 ετών !

"20 ευρώ η φέτα, με τόσα την έβγαζα ενάμιση μήνα φαντάρος".
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/01/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
Χθες Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας μουσικός που μπορεί να τον αποκαλέσει ο καθένας ως οικείο του πρόσωπο με τόσα διαφορετικά προσωνύμια, από Μητσάρα και Θείο Νώντα έως Γέρων Παλούκιο το πιο πρόσφατο, έκλεισε τα 81 του χρόνια. Μάλλον fake news. Τα 18 κλείνει και ας λένε τα ημερολόγια. Αυτό εύλογα προκύπτει από την δύναμη και την αντοχή που είχε επί τρεις ώρες γεμάτες στην σκηνή, χωρίς διάλειμμα, μουσικός γερής κράσης.

"Είσαι αγέραστος" του φώναξε ένας ψηλός αδύνατος γύρω στα 65. "Τι ανέραστος;", έκανε πώς δεν άκουσε…"Τι αγέλαστος;" προσπάθησε τάχαμου να το βρει με τη δεύτερη, γέλασε με νόημα πιάνοντας το μικρόφωνο.

8-Full_Band.jpg
Ο Δ. Πουλικάκος με τους Γεια σου Τάκη: Κώστας Κούβδος (αριστερά του), Βαγγέλης Χάνος (δεξιά του), Ντίνος "Zoom" Ζούμπερης (πάνω αριστερά), Γιώργος "Pfeffer" Πιπέρης (πάνω δεξιά) και σαξόφωνο ο Κώστας Βαζούρας.

Το ροκ σόου made in Πουλικάκος με 10 άτομα επί σκηνής και καλεσμένους φίλους του ξεκίνησε στις 12 παρά 10 με το "Karagioz ΜΠΕΡΝΤΕ" κι έκλεισε με το classic "Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη" ελαφρώς περασμένες 3 με τον κόσμο να τραγουδάει τους στίχους ενός τόσο διαχρονικού κομματιού που κυκλοφόρησε το 1976 και λέει ότι όσα χρόνια και αν πέρασε η ελληνική μίζερη πραγματικότητα παραμένει και φυσικά "το μάνα είναι μια απάτη τόσο μακρινή". Έως εκείνη την προχωρημένη ώρα που έμειναν οι περισσότεροι για να σφίξουν το χέρι του Πουλικάκου και να του ευχηθούν τα χρόνια πολλά συνέβησαν πολλά.

1-Thee_Holy_Strangers.jpg
Thee Holy Strangers

Στις 10.10 εμφανίστηκαν οι Thee Holy Strangers το παράλληλο συγκρότημα του Αλέξη Καλοφωλιά με τους Last Drive που κλείνει φέτος 10 χρόνια ζωής, με τη Φλώρα Ιωαννίδη των Make Believe, μαζί του στα φωνητικά. Επίσης ο Κλέων Αντωνίου (από τους Mode Plagal και όχι μόνο) στις κιθάρες, ο μπασίστας Ανδρέας Λάγιος και ο ντράμερ Κώστας Χρυσόγελος (πρώην Nightstalker). Ένα από τα πρώτα τους τραγούδια το αφιέρωσαν στο Νίκο Σπυρόπουλο “που θα ήταν εδώ μαζί μας” όπως είπε ο Alex K. Σε μια ωραία εμφάνιση του συγκροτήματός του με την μουσική τους να διαπνέεται από τις μουσικές επιρροές τους.

2-Odysseas_Galanakis.jpg
Οδυσσέας Γαλανάκης

Έντεκα παρά πέντε ανέβηκαν στην σκηνή οι Απροσάρμοστοι Α 2.1 σε πρώτη ζωντανή εμφάνιση με δύο νέα μέλη και μια ελαφρά προέκταση του ονόματός του με τα Α 2.1 ως το δεύτερο guest συγκρότημα. Από τους παλιούς ο κιθαρίστας Οδυσσέας Γαλανάκης και ο μπασίστας Αλέκος Αράπης συν τον τραγουδιστή Μπάμπη Χινκιάμη και τον ντράμερ Βασίλη Κασκαμπά. Ξεκίνησαν με το “Welcome to the Show” από το παλιό ρεπερτόριο και πέρασαν στο “Ηλεκτρικό Άγχος” του Βασίλη Πετρίδη – από τις μεγάλες απώλειες του παλιού γκρουπ – στο οποίο ο Αράπης παρουσίασε τα δύο νέα μέλη τους. Τα περισσότερα τραγούδια στην συνέχεια ήταν ανέκδοτα τραγούδια του Β. Πετρίδη, μεταξύ αυτών το “Έλα αύριο πάλι” που βγάζουν προς τα έξω τώρα και αποτελούν και τη βάση του νέου υλικού στο επερχόμενο άλμπουμ τους, μαζί με το καινούργιο τους τραγούδι “Τι Περιμένεις” που παίχθηκε αμέσως μετά. Το σετ τους ολοκληρώθηκε με τα κλασικά “Γαμάτε γιατί Χανόμαστε” στην μνήμη του Τζιμάκου Πανούση και “R’n’R στο Κρεβάτι” από το “Zorba The Freak” που είχε κάνει παραγωγή ο Δ.Πουλικάκος. Αυτή ήταν η καλύτερη πάσα για τον οικοδεσπότη της γενέθλιας βραδιάς κι ενώ πια ακουγόταν από το “Σουπερμάρκετ» από τα ηχεία σαν intro..

4-Aprosarmostoi_A_2.1.jpg
Οι Απροσάρμοστοι Α 2.1 : Γαλανάκης – Κασκαμπάς – Χινκιάμης – Αράπης

"20 ευρώ η φέτα, με τόσα την έβγαζα ενάμιση μήνα φαντάρος" σχολίασε την επικαιρότητα με το ευφυές χιούμορ που τον διακρίνει και ξεκίνησε ένα σετ τρίωρο, όπως ειπώθηκε πιο πάνω, το οποίο αφιέρωσε στην απούσα καλεσμένη της βραδιάς Μαρία Αριστοπούλου που για λόγους υγείας δεν κατάφερε να είναι εκεί. Πρώτος καλεσμένος του ήταν ο Αλέξης Καλοφωλιάς που τραγούδησαν μαζί, μεταξύ άλλων, το “Guns of Brixton” που προλόγισε με μια άγνωστη ιστορία του ο Πουλικάκος λέγοντας ότι “όταν ήταν στην Αγγλία κάναμε συναυλίες στις φυλακές του Μπρίξτον.

9-Poulikakos.jpg

Το Μπρίξτον είναι γνωστό για τις φυλακές του” και το “Waiting For My Man” των Velvet Underground. Δεύτερος καλεσμένος του ο Μανώλης Μητσιάς, γνώριμοι από τις μπουάτ στην Πλάκα στη δεκαετία του ’70 με τον οποίο είπαν τρία τραγούδια: “Ο Αέρας σε Φέρνει/Το Χωριό”, “Πήρα το Δρόμο το Στραβό” και “Ταξιδιώτης στη Βροχή” στα οποία ο αγαπημένος λαϊκός ερμηνευτής έβαλε την σφραγίδα του, τραγούδια από την επερχόμενη νέα δισκογραφική δουλειά του Πουλικάκου.

5-Manolis_Mitsias.jpg
Μανώλης Μητσιάς

Οι Μητσιάς και Καλοφωλιάς ήταν και πέρυσι καλεσμένοι του Πουλικάκου, όχι όμως ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, παλιός φίλος του οικοδεσπότη που τον αποκαλεί “Boogie Man”, αλλά και του εκλιπόντα Δημήτρη Πολύτιμου στενού συνεργάτη μια ζωή του Πουλικάκου, στον οποίο έκανε τιμητική αναφορά. Ο καταξιωμένος ηθοποιός που κυλά στο αίμα του το blues έμεινε επί σκηνής σε έξι τραγούδια στα περισσότερα από τα οποία τραγούδησε παίζοντας και πιάνο με κορυφαία ερμηνεία του το "Nasser Blues" ένα δικό του κομμάτι που αφηγείται τον ξεριζωμό των Αιγυπτιωτών.

7-Alexandros_Mylonas.jpg
Αλέξανδρος Μυλωνάς

Ακολούθησε μια “πειραγμένη” εκτέλεση του “Βγήκε ο Χάρος” του Γιάννη Παπαϊωάννου και μια σειρά από ξεσηκωτικά κλασικά ροκ κομμάτια, διασκευές, όπως τα “Down to the Doctors” των Dr. Feelgood, “Jumpin’ Jack Flash”, “Cocaine” και κάπως έτσι φθάσαμε στο φινάλε με το “Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη”, ενώ νωρίτερα ακούστηκε το “Κάλλιο Μιας Ώρας”, επίσης από το πρώτο και ανεπανάληπτο δίσκο του Δ. Πουλικάκου “Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος”. Τα περισσότερα τραγούδια ήταν καινούργια στη βραδιά στα οποία έχω αναφερθεί εκτενέστερα στο περσινό live του στο Κύτταρο τέτοιο καιρό. Αναμένουμε να τα ακούσουμε και δισκογραφημένα όπως έλεγαν παλιά..

3-Basilis_Spyropoulos-1.jpg
Βασίλης Σπυρόπουλος

Εν γένει ήταν μια εξαιρετική μαραθώνια ροκ βραδιά που κράτησε 5 ώρες γεμάτες και έγινε σε ζεστή φιλική ατμόσφαιρα την οποία παρακολούθησαν και αρκετοί που δεν ήταν πέρυσι εκεί στο Κύτταρο. Στην πλην της βραδιάς ήταν ότι σε ορισμένες παρουσίες δεν ακούγονταν ευκρινώς η φωνές κάποιων ερμηνευτών όπως του Βαγγέλη Χάνου, μέλος των Γεια σου Τάκη, που καθόταν δίπλα στον Πουλικάκο όλη τη βραδιά στα δύο τραγούδια που είπε (ένα από τα δύο το “Ω-Ρημάζω” που θα περιλαμβάνεται και στο περιεχόμενο άλμπουμ του οικοδεσπότη. Το ίδιο συνέβη και στα περισσότερα τραγούδια που ερμήνευσε ο Αλέξανδρος Μυλωνάς. Εν γένει πάντως ο ήχος ήταν πολύ καλός και ο κόσμος ευχαριστήθηκε την συναυλία αυτή.

*Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!