«Φωτιά στη Σμύρνη και στα μάτια μου καπνός…»

Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια για τη Μικρασιατική Καταστροφή και δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία «Στο Κόκκινο»

Αν κι έχουν περάσει εκατό ολόκληρα χρόνια, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη της Ιωνίας συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρή πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες και στιχουργούς, που καταθέτουν το «απόσταγμα» της ψυχής τους, μέσα σε εξαίσιες μελωδίες και «ακριβά» λόγια.

Εκτός από τη «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα – Πυθαγόρα και τον «Άγιο Φεβρουάριο» των Δήμου Μούτση – Μάνο Ελευθερίου, στο πέρασμα των χρόνων γράφτηκαν από σύγχρονους δημιουργούς δεκάδες μεμονωμένα τραγούδια, αλλά και ολοκληρωμένοι κύκλοι, που αφιερώθηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης και την Ποντιακή Γενοκτονία, στ’ «άγια χώματα της Πόλης» και το δράμα της Προσφυγιάς.

Την περασμένη Κυριακή η εκπομπή του φίλου Αλέξη Βάκη «Στο Κόκκινο» 105,5 ήταν αφιερωμένη σε τραγούδια που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γράφτηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, αφιερώθηκαν στο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και, για διάφορους λόγους, δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα.

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την ευγενική πρόσκληση του Αλέξη Βάκη, για να διαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα και να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά στη διάρκεια της εκπομπής. Κι έτσι, ακούσαμε παρέα τραγούδια από τα «Ματωμένα χώματα» του Βασίλη Δημητρίου, τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη από τους κύκλους «Γη της Ιωνίας» και «Με αναστεναγμό» σε στίχους της Μαρίας Χατζηαυξέντη, τραγούδια του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Μανώλη Καρπάθιου σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη,και ακόμη, «σκόρπια» τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη, του Δημήτρη Λίβανου, του Γιάννη Εμμανουηλίδη, αλλά και νεότερων δημιουργών όπως ο Γιάννης Τσιαντής, η Αναστασία Δεληδήμου και άλλοι. Ξεχωριστά τραγούδια, που «περιμένουν υπομονετικά» μια δεύτερη ευκαιρία για να περάσουν στον κόσμο…

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή. Ο στίχος του τίτλου προέρχεται από το τραγούδι «Ασίκικο πουλάκι» του Μίκη Θεοδωράκη και του Μιχάλη Γκανά με τον Βασίλη Λέκκα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!