Ξενάγηση στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Α.Ε.Κ.

Φωτογραφίες από την περιήγησή μας στον νέο χώρο πολιτισμού, που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης»

Εδώ και λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου της Α.Ε.Κ. στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ένας χώρος που φιλοξενεί δεκάδες κειμήλια και σπάνια εκθέματα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν πριν από εκατό και πλέον χρόνια από τις πατρογονικές εστίες, ενώ δεν είναι λίγα τα σπάνια αντικείμενα που χάρισαν στο Μουσείο οι απόγονοι των προσφύγων, στους οποίους είναι αφιερωμένη μια ξεχωριστή πτέρυγα. Παιδιά προσφύγων που διέπρεψαν τα επόμενα χρόνια, κυρίως στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ψαθάς, Νίκος Ξανθόπουλος, Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, Κάρολος Κουν, Γιώτα Λύδια, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου… Στον χώρο δεσπόζουν επίσης δυο κέρινα ομοιώματα του Στέλιου Καζαντζίδη και του Αριστοτέλη Ωνάση, με προσωπικά τους κειμήλια που δώρισαν στο Μουσείο η οικογένεια του λαϊκού βάρδου και το Ίδρυμα «Ωνάση».

Θα ήταν επίσης παράλειψη αν δεν σημείωνα πως αυτή την εποχή φιλοξενείται στο Μουσείο η έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη».
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να γράψω περισσότερα. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ίδρυση του Μουσείου, περίμενα με αγωνία πότε θα λειτουργήσει, για να μπορέσω να το επισκεφθώ. Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα, κατεβαίνοντας πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα για το εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Κι οφείλω να ομολογήσω πως, για μια ακόμη φορά, ξύπνησαν οι μνήμες από τις αφηγήσεις της γιαγιάς και του παππού, που ξεριζώθηκαν το ΄22 από την Κίο της Μικράς Ασίας, με τελικό προορισμό τα αγιασμένα χώματα στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης… Η συγκίνηση μεγάλωσε, όταν μαζί με το ξύπνημα των αναμνήσεων, ο δεκατετράχρονος γιος μου φωτογράφιζε τα εκθέματα, απευθύνοντας συγχρόνως ερωτήσεις για τα γεγονότα εκείνης της εποχής… (Στη gallery, κάτω από το video, μπορείτε να δείτε πενήντα από τις φωτογραφίες αυτές).

low_2.jpg

Θεωρώ, κλείνοντας, πως το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού αποτελεί την καλύτερη πρόταση για ξενάγηση από σχολεία, ποδοσφαιρικές ακαδημίες, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς συλλόγους κλπ που πραγματοποιούν εκδρομές στην πρωτεύουσα και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα χώρο που οφείλουν να επισκεφθούν όλοι ανεξαρτήτως καταγωγής και, πολύ περισσότερο, ανεξάρτητα από την ομάδα που αγαπούν…

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιώγλου

Πληροφορίες:

https://opaparena.gr/museums/
https://www.facebook.com/Mouseio.Prosfygikou.Ellhnismou/about

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!