Όταν ο μικρός Στελλάκης τραγούδησε με τον Βαγγέλη Περπινιάδη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Όταν το μήλο ξανάπεσε κάτω από τη μηλιά…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 12 Μαΐου 2003 έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Περπινιάδης…

«Ο μικρός Στελλάκης τα έχασε από τη συγκίνηση κι έβαλε τα κλάματα…»

«Το 1966 ο Ολυμπιακός, με προπονητή τον Ούγγρο Μπούκοβι, που είχε προπονήσει τη μεγάλη, τότε, ομάδα της Εθνικής Ουγγαρίας, σαρώνει τους τίτλους και παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Σιδέρης, Γιούτσος, Μποτίνος, Γκαϊτατζής, Αγιανιάν, Ζαντέρογλου, Πολυχρονίου… μεγάλη ομάδα. Βγάζω τότε το τραγούδι “Του Μπούκοβι την ομαδάρα, τη λένε Ολυμπιακάρα” και γίνεται χαμός. Μία βδομάδα πριν την ηχογράφηση η εφημερίδα “Φως των Σπορ” δημοσιεύει τους στίχους. Παρών είναι και ο Μάκης Μάτσας που δηλώνει: “Προβλέπεται μεγάλη επιτυχία, αφού, ήδη πριν την ηχογράφηση, έχουν αρχίσει να μας δίνουν παραγγελίες. Συνήθως, ένας δίσκος είναι έτοιμος δεκαπέντε μέρες μετά την εγγραφή του. Στην περίπτωση όμως αυτού του τραγουδιού, τα πράγματα διαφέρουν. Θα εργαστούμε κυρίως γι’ αυτόν τον δίσκο γιατί οι φίλαθλοι είναι ανυπόμονοι. Έτσι, σε τέσσερις ημέρες, ίσως ο δίσκος να είναι έτοιμος!

“Βαλκανιονίκη, Ολυμπιακέ, πρωταθλητή Ελλάδος δε λυγάς ποτέ”, τραγουδάω μαζί με τη Νόρμα κι ένα δεκάχρονο πιτσιρίκο που, για πρώτη φορά, ακούγεται η φωνή του σε δίσκο. Είναι ο γιος μου, ο Στελλάκης, στα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Για να φτάνει στο μικρόφωνο, τον έχουμε ανεβάσει σε μία καρέκλα. Όλα τα φλας των φωτογράφων είναι στραμμένα πάνω του. Στο στούντιο υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, χορωδία, μουσικοί, τεχνικοί και επικρατεί μια αναστάτωση. Ο μικρός Στελλάκης, παρ’όλο που είχαμε προβάρει το τραγούδι, τα έχασε από τη συγκίνηση κι έβαλε τα κλάματα. Διακόψαμε την ηχογράφηση, του μίλησα, τον ηρέμησα και τραγουδήσαμε τον ύμνο μια κι έξω».
02.PERPINIADIS STELLAKIS
Μνήμες του Βαγγέλη Περπινιάδη για την επίσημη «πρώτη» του γιου του Στέλιου Περπινιάδη στο λαϊκό τραγούδι, όπως αποτυπώθηκαν στη βιογραφία του, που επιμελήθηκε ο φίλος και συνοδοιπόρος Κώστας Μπαλαχούτης.*

Βέβαια, το όνομα του μικρού Στελλάκη δεν υπήρχε στην ετικέτα του 45άρη δίσκου με το τραγούδι του Ολυμπιακού. Τα στοιχεία έλεγαν «Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρία Νόρμα – Χορωδία». Μπήκε όμως σε μια σειρά από μικρούς δίσκους που ακολούθησαν, μέχρι το 1970, με τραγούδια που ο υιός Στέλιος Περπινιάδης συνόδευσε τον πατέρα του, με τη χαρακτηριστική και σωστή φωνή ενός πιτσιρίκου.

Έτσι, το μήλο ξανάπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού είναι γνωστό πως και ο Βαγγέλης Περπινιάδης ακολούθησε το δρόμο του σπουδαίου πατέρα του Στέλιου Περπινιάδη ή Στελλάκη. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως αν και την εποχή που ο Βαγγέλης Περπινιάδης βγήκε στο τραγούδι, ο πατέρας του ήταν ακόμα ενεργός, οι δυο τους δεν συνυπήρξαν ποτέ πίσω από το ίδιο μικρόφωνο, τουλάχιστον σε επίπεδο δισκογραφίας.

Πολύ αργότερα, το 1985 και το 1992 ο Βαγγέλης με τον Στέλιο, πλέον, Περπινιάδη συνεργάστηκαν σε δυο μεγάλους δίσκους με τίτλους «Εγώ και η συνέχεια» και «Χαράματα», αντίστοιχα, καθώς και σε κάποια «σκόρπια» τραγούδια.

Σήμερα θα ακούσουμε τις ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1966 μέχρι το 1970, με τον μικρό Στελλάκη να συνοδεύει τον «γίγαντα» Βαγγέλη Περπινιάδη. Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ακόμα ηχογραφήσεις που μας διέφυγαν, που κυκλοφόρησαν χωρίς να αναγράφεται το όνομα του Στελλάκη στο δίσκο.

1)Ολυμπιακός του Μπούκοβι (Βαγγέλης Περπινιάδης)
Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρία Νόρμα – Χορωδία (ODEON DSOG – 3262, 1966)

2) O Βαγγέλης ο γιεγιές (Μπάμπης Μπακάλης – Δημήτρης Γκούτης)
Βαγγέλης Περπινιάδης και ο μικρός Στελλάκης (Parlophone GDSP-3291, 1968)

3) Η Κοκό (Μπάμπης Μπακάλης -Ν.Καμπορόζος)
Βαγγέλης Περπινιάδης, Ρία Νόρμα και ο μικρός Στελλάκης (Parlophone GDSP – 3301, 1968 / Parlophone Αυστραλίας GDSPO - 3301 & Minos – 5762, 1976)

4) Άναψε κερί και φέξε (Μπάμπης Μπακάλης)
Βαγγέλης Περπινιάδης και ο μικρός Στελλάκης (Minos – 5004, 1968)

5) Εκατομμύρια να μου χαρίσουν (Θ.Πολυκανδριώτης – Κώστας Βίρβος)
Βαγγέλης Περπινιάδης και ο μικρός Στελλάκης (Minos – 5096, 1968)

6) Βασανισμένε άνθρωπε (Βαγγέλης Περπινιάδης)
Βαγγέλης Περπινιάδης και ο μικρός Στελλάκης (Minos – 5141, 1970)

Άλλη μια φορά που το όνομα του μικρού Στελλάκη γράφτηκε σε ετικέτα μικρού δίσκου, προφανώς όμως όμως από τυπογραφικό λάθος, αφού η φωνή του δεν ακούγεται σε κανένα σημείο του τραγουδιού, ήταν το 1970 στο δισκάκι με το τραγούδι «Στου μπάρμπα Μιχάλη την ταβέρνα» (Minos -5196), σε μουσική και στίχους του Βαγγέλη Περπινιάδη.
03.PERPINIADISSTELLAKIS

Το τραγούδι «Στου μπάρμπα Μιχάλη την ταβέρνα» ξανακυκλοφόρησε σε δίσκο με κωδικό Minos -5219, με το όνομα του μικρού Στελλάκη στην ετικέτα, έχοντας στην άλλη πλευρά το «Για γυναίκες μη δακρύζεις» του Βαγγέλη Περπινιάδη με τον ίδιο και τη Γιώτα Σύλβα στα σεγόντα, αντί για το «Τα όνειρα και οι ελπίδες» που υπήρχε στην πίσω όψη της πρώτης έκδοσης του μικρού δίσκου.

*Πηγή: Κώστας Μπαλαχούτης «Βαγγέλης Περπινιάδης - Πριν το τέλος» (Προσκήνιο -2000)
Φωτογραφία: Ο μικρός Στελλάκης, η Ρία Νόρμα και ο Βαγγέλης Περπινιάδης (από το ίδιο βιβλίο)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!