Το έθιμο της λειψόπιτας της Σκύρου

Άγνωστο σε πολλούς, αλλά σημαντικό και σπάνιο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, και συγκεκριμένα την Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνα και στη Σκύρο γνωστή ως «της ληνυχτιάς» τελείται ένα πραγματικά σπάνιο και «άγνωστο» έθιμο, αυτό της λειψόπιτας. Κατά την Καινή διαθήκη μάλιστα είναι το τελετουργικό αποκορύφωμα της Σαρακοστής. Τηρώντας το έθιμο, οι Σκυριανές ετοιμάζουν στα σπίτια τους τις περίφημες λειψόπιτες που είναι επτάζυμο ψωμί, εμπλουτισμένο με μαστίχα και μπαχάρι το οποίο ψήνεται μέσα σε φύλλα δρακοντιάς.

Κι αν νομίζετε ότι είναι μια εύκολη διαδικασία, είσαστε γελασμένοι γιατί πρόκειται για μια ουσιαστική ιεροτελεστία. Η λειψόπιτα έχει βάση τη μαγιά από ρεβύθι!

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Βράζονται σε νερό πολλά μυρωδικά μαζί (γλυκάνισο, κόκκινη καυτερή πιπεριά, ξερό μάραθο, γλυκοδάφνη) και όταν το μείγμα γίνει χλυαρό προς κρύο προσθέτουμε τα ρεθύθια με μια κουταλιά σόδα και τα αφήνουμε 8 με 9 ώρες στην άκρη. Ουσιαστικά γίνεται ένας αφρός, φτιάχνουμε το προζύμι και προσθέτουμε το αλεύρι και μετά από 1 μισή ώρα ζυμώνουμε. Στρώνουμε στον πάτο της λαμαρίνας τα φύλλα της δρακοντιάς, τοποθετούμε τα ζυμάρια και βάζουμε και από πάνω κι άλλα φύλλα δρακοντιάς για να πάρει τη μυρωδιά τους.

Τις λειψόπιτες τις συνοδεύουν με χαλβά και κερήθρα και μοιράζονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εδώ θα πρέπει να σας αναφέρουμε κι ένα ακόμα έθιμο που τελείται στο νησί. Οι νονές φτιάχνουν τέτοια εποχή κουλούρια πασχαλινά που τα στολίζουν με κορδέλες και τα περνούν από το λαιμό στα βαφτιστήρια με ευχές για καλή υγεία!

Ένα είναι το πιο σίγουρο, ότι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα παραμένουν ζωντανά και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά διαιωνίζοντας την ύπαρξή τους!

*Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Μαυρίκη για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις λειψόπιτες Σκύρου!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!