Ο μαέστρος Γιώργος Γαλάνης στο Ogdoo.gr για τη συμμετοχή του στην παράσταση «Σοφία»

Πώς η Σοφία έγινε Βέμπο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πώς η Βέμπο έγινε Φωνή της Ελλάδας.

Η Ελληνική Συμφωνιέτα (Sinfonietta Hellenica) παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη μουσικοθεατρική παράσταση «Σοφία», ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στη θρυλική Σοφία Βέμπο σε κείμενο και σκηνοθεσία Σοφίας Καψούρου, μουσική διεύθυνση Γιώργου Γαλάνη με τον Άκη Σακελλαρίου και τη Μαρίτα Παπαρίζου επί σκηνής.

Ένα μαγικό οδοιπορικό στη ζωή και την ψυχή της Σοφίας Βέμπο από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου.

Ο μαέστρος Γιώργος Γαλάνης γράφει τις σκέψεις του στο Ogdoo.gr λίγο πριν την πρεμιέρα των παραστάσεων στο Δημοτικό Θεάτρου Πειραιά στις 24 και 25 Οκτωβρίου.


“Μια ιδέα που στριφογυρνούσε χρόνια στο μυαλό της. Μια συνεργασία που προέκυψε μέσα σε λίγα λεπτά». Αν έπρεπε να περιγράψω μέσα σε λίγες μόνο λέξεις τη συγκυρία που οδήγησε στη νέα παραγωγή της Ελληνικής Συμφωνιέτας για το 2022, αυτή θα συνοψίζονταν στην παραπάνω φράση.
Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Συμφωνιέτα έχει στόχο να προωθεί την συμφωνική μουσική και την όπερα, πράγμα το οποίο προκύπτει από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις που έχουμε παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αισθητική και καλλιτεχνική αξία των τραγουδιών που έχει ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο και τα οποία, άλλοτε περιέγραφαν με μοναδικό τρόπο συναισθήματα όπως ο πόνος, ο έρωτας και η θλίψη και άλλοτε έδιναν θάρρος και κουράγιο στον ελληνικό λαό να αντέχει και να μάχεται στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ψάχνοντας το πλαίσιο μιας πιθανής συνεργασίας με την Μαρίτα Παπαρίζου κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συνάντησης, η ίδια μου αποκάλυψε μερικές από τις απίστευτες συμπτώσεις που παρουσιάζει η ζωή της με αυτήν της Σοφίας Βέμπο. Τότε, της απάντησα ενθουσιασμένος ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Θα μπορούσαν όλα τα ανωτέρω να αρκούν για να εξηγήσω το λόγο για τον οποίο η Ελληνική Συμφωνιέτα παρουσιάζει το συγκεκριμένο έργο, όμως οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Όπως είναι γνωστό, το 2022 είναι το έτος μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού. Έχοντας λοιπόν ο ίδιος μικρασιάτικες ρίζες, ένιωσα χρέος μου να τιμήσω μια μεγάλη μικρασιάτισσα και, μέσω της ζωής της και των τραγουδιών της, τον ίδιο τον προσφυγικό ελληνισμό.

Τέλος, η επιλογή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως τόπου διεξαγωγής της παράστασης μας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Οκτωβρίου, θα έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει δύο σπουδαίους καλλιτέχνες επί σκηνής. Η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου θα ενσαρκώσει την τραγουδίστρια της Νίκης και θα ερμηνεύσει μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της, ενώ ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του ελληνικού θεάτρου Άκης Σακελλαρίου θα αφηγείται στιγμές που σημάδεψαν της ζωή της Σοφίας και άλλοτε θα συμμετέχει και ο ίδιος στη ζωή της υποδυόμενος μερικά από τα πρόσωπα που στιγμάτισαν την προσωπική ζωή και την καριέρα της.

Τους δύο ερμηνευτές θα συνοδεύει η Ελληνική Συμφωνιέτα με συμφωνικό σχήμα 15 μουσικών υπό τη δική μου μουσική διεύθυνση και σε ενορχήστρωση του Αλέξη Ντίαμαντ, ενώ τέλος η ταλαντούχα δημιουργός Σοφία Καψούρου υπογράφει ένα πρωτότυπο κείμενο, γεμάτο αντιθέσεις και λυρισμό καθώς επίσης και τη σκηνοθεσία".

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη 24 & 25 Οκτωβρίου, ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η παράσταση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα με διάλειμμα 15 λεπτών.

Εισιτήρια μπορεί κανείς να προμηθευτεί από την www.ticketservices.gr σε τιμές που κυμαίνονται από 10€ έως 25€, ενώ επίσης υπάρχει ειδική έκπτωση για ομαδικά εισιτήρια.

Για την Ελληνική Συμφωνιέτα παίζουν οι μουσικοί:
Μαρία Γούτου – Βιολί
Ραΐς Τσουρά – Βιολί
Αλεξάνδρα Νούσια – Βιολί
Καλομοίρα Οικονόμου – Βιολί
Αριάδνη Πράπα – Βιόλα
Αμαλία Γιαννοπούλου – Τσέλο
Γιώργος Ντάνης – Κοντραμπάσο
Αναστασία Βελισσαρίου – Φλάουτο
Σταύρος Θεοδωρόπουλος – Όμποε
Φίλανδρος Κάρρας – Κλαρινέτο
Κωνσταντίνα Κουτή – Φαγκότο
Γιώτα Ευταξία – Κόρνο
Μάνος Μαστρογιαννόπουλος – Τρομπέτα
Λεωνίδας Παλαμιώτης – Τρομπόνι
Πάνος Βασιλονικολός - Κρουστά

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!